Obrazovanje

ZAVRŠAVA SE ZIMSKI RASPUST: Počinje drugo polugodište

Zimski raspust za osnovce i srednjoškolce je završen, a nastava u drugom polugodištu počinje sutra 18. januara. Nastava za učenike osnovnih i srednjih škola odvijaće se po modelu koji je primenjivan od 1. septembra 2020. godine. To znači da će niži razredi osnovne škole nastavu pratiti  u školi, dok će stariji osnovci, od petog do osmog razreda, i srednjoškolci nastavu pratiti kombinovano – uživo i onlajn o čemu su se učenici i njihovi roditelji izjašnjavali.

Za starije osnovce to znači da jedan dan idu u školu, drugi dan nastavu prate onlajn, dok srednjoškolci nedelju dana idu u školu, a nedelju dana nastavu prate na daljinu.

Časovi će u drugom polugodištu trajati pola sata. Odejenja će se i sada deliti u dve grupe u kojima ne sme da bude više od 15 učenika. Maske su i dalje obavezne kako sa profesore tako i za učenike. Maske svi moraju da imaju na ulazu u školu, kada su u klupama  đaci mogu da ih skinu, dok su profesori u obavezi da je nose sve vreme.

Prema rečima nadležnih iz Ministarstva prosvete drugo polugodište  će zbog skraćenja časova biti produženo za pet dana. Gradivo će biti za nekih 20 posto redukovano, a na nastavnicima je da procene koje su to lekcije najvažnije za učenike koji oni moraju da savladaju.

Planirana druga proba državne mature se takođe odlaže, a predlog je da se ona održi na jesen. Time učenici ništa neće izgubiti budući da se polaganje državne mature pomera mada je bila planirana za 2022.godinu.

Nadležni u Ministarstvu prosvete kažu da obrazovni sistem nije bio mesto gde je dolazilo do transmisije virusa zahvaljujući odgovornosti koju su pokazala deca i nastavno osoblje. Kada je reč o procentu zaraženosti dece on se kretalo od 0,05 do 0,08, a što se tiče zaposlenih ni sada ne prelazi jedan procenat.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button