DruštvoEkonomija

Završava se popločavanje parka, za trg se čeka granit iz Finske

Radovi na popločavanju parka preko Gradske kuće su pri kraju, veći deo parka je popločan, ostaju još završni radovi koji će biti okončani i narednih desetak dana, kaže Miloš Milošević, zamenik gradonačelnika Niša. Paralelno sa tim se radi na sistemu za navodnavanje, odnosno zalivanje travnatih površina. JKP „Mediana“ paralelno sa tim sadi nove sednice, biće posađeno preko 50 novih stabala. Radovi teku po planu i treba da budu završeni za mesec dana, dodaje Milošević.

On naglašava da će uređenje celog centralnog gradskog trga koštati 218 miliona dinara za popločanje, to je novac predviđen za popločavanje, ali ovoj sumi treba dodati još  pet miliona  za sistem za navodnavanje u parku, dok će se konačna cifra rekonstrukcije celog trga znati kada se završe javne nabavke za rekonstrukciju mosta kod Tvrđave i izgradnju fontane na mestu gde se sada nalazi parking.

„Kada se radi o uvođenju novog sistema navodnjavanja u parku, za zalivanje zelenila na ovoj površini koristićemo bunarsku vodu. Trg se do sada zalivao gradskom vodom što nije po propisu, a sa novim sistemom navodnavanja neće se više koristiti gradska voda“, objašnjava Milošević.

On dodaje da je do manjeg zastoja radova došlo na samom trgu.

„Što se tiče samog trga tu već nije sve kako smo očekivali jer su radovi već trebalo da počnu, ali izvođač ima određenih problema sa nabavkom materijala, ali očekujemo da se to reši u narednom periodu. Nešto od materijala je stiglo, očekujemo da taj problem bude rešen  i da dokraja godine ova celina bude završena. Nakon toga  ćemo odlučiti koja će se celina raditi u zavisnosti od funkcionisanja trga“, kažele Milošević.

Foto:V .P.

Materijal koji treba da se ugradi na trgu, a koji je specifičan,  u pitanju je granit koji dolazi iz Finske ne stiže planiranom dinamikom i do sada nije obezbeđena količina materijala koja je potrebna.

„Očekujemo da izvođač reši te probleme i da se nastavi sa utvrđenim tempom radova“, kaže Milošević.

Rekonstrukcija celog trga bi trebalo da bude završena do kraja sledeće godine uključujući i most i fontanu za koje je trenutno raspisana javna nabavka.

Foto:V .P.

„Projekat za most je uspešno završen. Dosta se radilo na tome jer je most  u lošem stanju budući da godinama nije održavan pa je potrebno uraditi jednu  opsežnu i sveobuhvatnu rekonstrukciju, pre svega čeličnog dela mosta, a onda uraditi i popločanje sa pločama koje su i na celom trgu. Pre toga mora čitav most da se ispeskari, da se ofarba i zaštiti od korozije. Elementi koji su na mostu oštećeni moraće da se zamene“, dodaje Milošević.

Na mestu gde je sada parking prostor nalaziće se fontana.

„Direkcija za izgradnju grada raspisala je javnu nabavku za fontanu, a do kraja godine očekujemo da dobijemo izvođača. Fontana će biti ispod zemlje, a same prskalice će biti u nivou staze za šetanje. Fontana će u toku leta služiti kao vodena površinam, a u zimskom će biti šetačka staza“, objašnjava Milošević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com