Hronika

Zatvorska kazna za 59 nasilnika U Nišu

Za šest meseci primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici niška policija izrekla je ukupno 840 hitnih mera udaljavanja nasilnika iz porodice i zabranu prilaska žrtvi, a u istom periodu Prekršajni sud u Nišu izrekao je 63 kazne zbog kršenja odredbi tog zakona.

Kako objašnjavaju u niškoj policiji, kada nasilnik, bilo iz revolta, iz inata ili sumnje da će biti sankcionisan prekrši hitne mere i vrati se kući iz koje je udaljen ili nastavi da uznemirava žrtvu, u daljem postupku on bude procesuiran u Prekršajnom sudu koji zatim izriče kazne zatvora.

Prema podacima Uprave niškog Prekršajnog suda, 59 osoba koje su prekršila Zakon o sprečavanju nasilja u porodici kažnjeno je zatvorskom kaznom u visini od sedam do 60 dana. Maksimalnom kaznom od 60 dana zatvora kažnjeno je šest osoba, a samo jedna osoba kažnjena je sa sedam dana zatvora. Prema statistici Uprave niškog Prekršajnog suda, najveći broj osoba, njih 18, kažnjeno je zatvorskom kaznom od 30 dana.

Prema starijim ženama nasilne uglavnom žene

Sigurna kuća u Nišu za šest godina rada bila je utočište za 737 žena i dece žrtve porodičnog nasilja, kaže statistika Kuća, a od toga čak 10 posto žena koje su doživele nasilje od svojih najbližih, bile su starije od 60 godina. Kod njih, za razliku od mlađih žena kod kojih su nasilnici uglavnom njihovi partneri, vrlo često su nasilnici zapravo žene, kaže Lucija Hristov Mitić specijalista opšte medicine u Nišu i koordinator tima za pomoć ženama žrtvama porodičnog nasilja.

„Žene su najčešće te koje se brinu o starijim osobama, bilo da se radi o njihovoj deci, bilo o negovateljicama koje brinu o njima, tako da je tu odnos između muškaraca i žena što se nasilnika tiče maltene izjednačen.”

Natasa Zorić Živanovic, portparol PU Niš, foto J.Cosin

Policajci obučeni za pristup žrtvama nasilja

Kako ističe portparol niške policije i koordinator tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u porodici Nataša Zorić Živanović, svakoj žrtvi se pristupa odgovorno, savesno i profesionalno.

„Policijski službenici koji postupaju po prijavama nasilja u porodici prošli su specijalizovanu obuku na kojoj su, sem tumačenja zakonskih propisa, učili i kako da pristupe razgovoru sa žrtvom“, objašnjava ona.

Sa ciljem da upozna javnost sa problemom porodičnog nasilja koje trpe starije žene, u Nišu je u utorak održana tribina “Zajedno protiv nasilja” u organizaciji Medijskog istraživačkog centra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com