Kolumna

Zašto posetiti Lukovsku Banju, riznicu lekovitih izvora?

Kuda za vikend?

Da li ste bili u Lukovskoj Banji, najvišoj Banji naše zemlje, koja se nalazi na čak 700 metara nadmorske visine?

Gde se nalazi Lukovska Banja?

Lukovska Banja smeštena je u jednoj kotlini; kotlini Lukovske reke, desne pritoke Košanice, a od Niša je udaljena čitavih 100 km. Ime je dobila po selu Lukovo od koga je udaljena kilometar.

Tako mala, a ima šta da ponudi – 37 izvora sa termomineralnom vodom, od 22 do 65°C i umerenom klimom, u kojoj su, nesumnjivo, uživali i stari Rimljani.

Ako bolujete od reume, bolesti visokog krvnog pritiska, kožnih bolesti ili samo želite da se relaksirate i opustite – preporučujem.

Podeljena je na dela na osnovu izvora tople mineralne lekovite vode koji se nalaze u zapadnom delu i izvora koji se nalaze u istočnom delu banje. Zapadni deo naziva se Gornja Banja, dok se Istočni deo koji je bogat sa 13 prirodnih izvora, naziva se Donja Banja.

Pored izvora vode koja pomaže u lečenju reumatskih bolesti u Gornjoj Banji nalazi se i izvor vode za oči, za inhalaciju, za sniženje šećera, za sniženje pritiska i izvor vode za želudac.

Šta videti?

Slobodno vreme možete istoristiti za obilazak svih izvora, crkava, staza zdravlja i ski staze sa liftom. Nemojte zaboraviti da posetite Kuršumliju i Đavolju Varoš, kad ste već u njihovoj neposrednoj blizini.  Pored toga, nezaobilazne su i Kuršumlijska i Prolom Banja.

Na uzvišenju koje se uzdiže nad gradom, iznad ušća Banjske u Toplicu, nalazi se jedinstvena građevina, Manastir Svetog Nikole u Kuršumliji koja je najstarija zadužbina Stefana Nemanje. Prepoznatljiv je po zidovima od opeke i širokim spojnicama maltera., što je karakteristično za gradnju u Vizantijskom stilu. Podigao ga je zajedno sa obližnjim manastirom posvećenom Bogorodici, između 1159. i 1166. godine.

Toplica kao region koji je smešten na jugu, obiluje arheološkim nalazištima, ali je još uvek nedovoljno istražen.

Smeštaj

Od smeštajnih jedinica u ponudi su čak tri hotela: Hotel Jelak, Hotel Kopaonik i Hotel Bela Jela koji imaju unutrašnji i spoljašnji bazen koji rade tokom cele godine, ispunjen termomineralnom vodom.

Ono što će ljubitelje piva obradovati svakako jeste nepasterizovano, nefiltrirano Prolom pivo koje se od 2002. godine po licenci Kraljevskog bavarskog piva, po tehnologiji staroj 170 godina i služi samo u Prolom i Lukovskoj Banji.

Jednako bogata u pogledu prirodnih i kulturno-istorijskih potencijala, ponosno nosi epitet kraljevske banje.

„Da je priroda bila darežljiva prema ovoj Banji, posetite je i uverite se i sami“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com