Merošina

Zašto je rad “na crno” postao normalna stvar

Loša ekonomska situacija, nemogućnost pronalaženja adekvatnog zaposlenja, gola egzistencija samo su neki od razloga zbog kojih ljudi pristaju da rade “na crno”. Sa druge strane iako inspekcija rada redovno kontroliše firme, samo delovanje inspektora na terenu omogućava poslodavcu da privremenim rešenjima prođe nekažnjeno.

Pravilnikom o postupanju inspekcije rada predviđeno je da ukoliko inspektor zatekne neprijavljernog radnika na poslu, umesto da odmah izrekne kaznu poslodavcu, ostavlja mogućnost da poslodavac radnika prijavi u roku od 3 dana i tako izbegne kažnjavanje.

Takav blag odnos prema prekršaju, kojim se posredno utiče na sve nas, kroz smanjenje prihoda u Budžetu, najveću štetu pravi radnicima. Radnici vrlo često uslovljeni od strane poslodavaca nemaju pravu zaštitu ni sistema ni države, a o sindikatu i da ne govorimo.

Dovođenjem investitora u pojedinim regionima porastao je broj zaposlenih na teritoriji čitave zemlje, međutim, ne i u svim delovima ravnomerno. Tako je na primer, najveća stopa zaposlenosti u regionu Šumadije i Zapadne Srbije 49,7%, dok je najniža Južne I Istočne Srbije 45,9% stanovništva gde je takođe i najveća stopa nezaposlenosti 14,1%.

Po analizi Republičkog zavoda za statistiku za treći kvartal ove godine, neformalna zaposlenost, koja obuhvata zaposlena lica u neregistrovanim poslovnim subjektima , zaposlene radnike bez pismenog ugovora o radu, kao i pomažuće članove, kako se oni predstavljaju u slučajevima kada se pojavi inspekcija rada, na republičkom nivou smanjena je u odnosu na prethodnu godinu ali svakako ne dovoljno. Pored blizu 630 hiljada neformalno zaposlenih još 207 hiljada formalno zaposlenih lica ne ostvaruje pravo na penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Promenu u postupanju inspektora skoro je najavio ministar za rad Zoran Đorđević. On je u oktobru najavio i uvođenje mobilnih inspektora I oštrije kontrole poslodavaca u cilju sprečavanja “rada na crno”.

Inspektori rada svakodnevno biti na terenu u svim krajevima Srbije, a ne, samo u Beogradu i većim centrima kako bi kontrolisali da li poslodavci prijavljuju radnike”-najavio je ministar.

Đorđević je nagovestio izmene zakona da bi se poslodavci, kod kojih su zatečeni neprijavljeni radnici morali odmah da ih prijave, a ne za tri dana kao sada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com