Društvo

Zaštitnik gradjana godišnje ima 4.000 do 5.000 pritužbi

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić rekao je u Nišu dainstitucija zaštitnik gradjana godišnje ima 4.000 do 5.000 pisanih pritužbi gradjana, ali je broj neposrednih obraćanja višestruko veći.

“Medjutim, gradjani Srbije za 10 godina postojanja institucije zaštitnika gradjana nisu dovoljno upoznati sa svojim pravima i mogućnošću da ta svoja prava ostvare preko institucije zaštitnika gradjana. Otuda i stalni kontakt sa gradjanima, obilazak mesta u Srbiji i osnivanje hitne službe koja omoguava da se reaguje momentalno kada problem iskrsne”, izjavio je Pašalić.

On je kazao da se veliki broj pritužbi gradjana odnosi na nepoštovanje sudjenja u razumnom roku, neizvršenje sudskih odluka i na pravo na pravično sudjenje.

Zoran Pašalić, zaštitnik građana

“Frapantan je podatak da se od od ukupnog broj presudjenih predmeta naših gradjana u sudu u Strazburu, 82 odsto odnosi na sudjenje u razumnom roku”, rekao je Pašalić.

On je ocenio da je neophodno formiranje asocijacije balkanskih ombudsmana, jer je protok ljudi i roba, i uopšte komunikacija izmedju zemalja regiona na tom nivou da, kako je rekao,” često problemi koji se pojavljuju mogu biti rešeni brže i delotvornije ako se to uradi u saradji ombudsmana ili institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava”.

“Mnogo je primera za to, a najnoviji je slučaj porodice Burmazović. Ono što se nije videlo je izuzetna i velika saradnja izmedju ombudsmana Srbije i Turske, koja je za rezultat imala epilog zbog kojeg smo svi srećni”, istakao je Pašalić na konferenciji koja je okupila zaštitnike gradjana balkanskih zemalja.

On je kazao da ima primera da je više meseci, nekada i više godina postojao problem naših gradjana u inostranstvu, a saradnjom zaštitnika gradjana problem je rešen za manje od mesec dana.

Pašalić je podsetio da je institucija zaštinika gradjana u proteklih 19 meseci realizovala projekat “Povećanje dostupnosti Zaštitnika gradjana gradjanima koji žive u unutrašnosti Srbije” u okviru kojeg su priliku da neposredno razgovaraju sa zaštitnikom gradjana imali stanovnici 13 mesta u Srbiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com