Servisne

Zasedao gradski štab. Situacija na putevima bolja u odnosu na prethodne godine

Iz izveštaja svih koji su zaduženi za održavanje saobraćajnica u gradu i prema prigradskim naseljima videli smo da je organizacija bila bolja nego zadnjih godina i efekti i rezultati su bolji. Već nakon 12 sati od početka padavina, gradski prevoz je redovan i na onim saobraćajnicama koje su ranijih godina bile problematične, kao što je Mokranjčeva ili Durmitorska ulica. To su pokazatelji da su se nadležne službe bolje organizovale.

U svakom slučaju pratimo situaciju, redovno izveštavamo građene o stanju na sobraćajnicama i nadamo se da će do kraja dana sve linije biti prohodne“, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović na sednici Štaba zimske službe.

Prema rečima Svetislava Manića, komandanta Štaba zimske službe, ekupe su za čišćenje snega na terenu su od trenutka kada je sneg počeo da pada.

„Ekipe Medijane su počele da rade još sinoć od 21 sat kada je počeo da pada prvi sneg, a ekipe Putogradnje su od jutros na terenu jer se lokalni putevi ne čiste u toku noći“, kazao je Manić. „Grad funkcioniše bez ikakvih poteškoća. Insistiram samo na tome da se vozi što sporije. Kolovozi su sada potpuno mokri, a to može biti opasno pred veče kada padne temperatura i kada se na kolovozu stvori led“, kazao je Manić.

Kada se radi o lokalnim putevima na njima ima mnogo više snega, preko 30 do 35 santimetra santimetra.

„Ekipe su na terenu i radi se maksimalno“, dodaje Manić. „Na lokalnim putevima u nižim predelima, do Studene, Gabrovca, Kamenice, saobraćaj funkcioniše bez zastoja. Ima snega na kolovozu i biće ga i to je razlog da vozači voze sa kvalitetnim gumama i sa kompletnom opremom na vozilima. Očekujemo da tokom dana, nadam se jer imamo poteškoća, skliznuo nam je raonik prema Leskoviku, ali je to naša realnost, i ovaj put bude prohodon. Do večeras očekujem da dođemo do Cerja. I lokalni putevi u drugom stepenu, prema Oreovcu, pema Sićevu i Ravnom Dolu, biće očišćeni“.

Dragoslav Pavlović, direktor JKP „Medijana“ je naglasio da su u toku noći rađene ulice prvog i drugog prioriteta i da je bačeno 53 tone soli.

„Kako je sneg prestao da pada uveli smo u rad i ulice trećeg i četvrtog prioriteta. Dat je nalog da se sa malim vozilom uđe u svaku ulicu i to će biti rađeno do kasnih popodnevnih sati. Do večernjih sati skinućemo sav sneg sa kolovoza na saobraćajnicama u Nišu. Mi ćemo biti i tokom naredne noći na ulicama grada, a kako se od ponedeljka očekuje novi talas snega bićemo u punoj pripravnosti“, kazao je Pavlović.

On dodaje da JKP „Medijana“ stavilo tokom noći u pogon pet velikih vozila za češćenje snega, ali je uključeno i šesto koje je opremljeno posipačem. Koristi se i vozila za uklanjanje snega sa trotoara.

„Što se tiče nabavke novih vozila ona je planirana za 2018.godinu i realizovana je. Ugovor je potpisan septembra, rok isporuke je 120 dana i novi kamioni za čišćenje snega bi trebalo da stignu do 15.januara. Radi se o pet kamiona, s tim što će raonici i posipači stići do februara, ali ćemo svakako biti opremljeni novom mehanizacijom. Starost najmlađeg vozila je deset godina, a najstarije vozilo je nabavljeno pre 30 godina. To dovodi do kvarova, ali na sreću brzo ih uklanjamo jer su dežurne i ekipe koje brinu o održavanju vozila“, kaže Pavlović.

Iz Gradske toplane poručuju: Grejanje i tokom noći

„Svih 14 izvora JKP „Gradska toplana“ su jutros krenuli u običajno vreme i uobićajeni režim rada za ove temperaturne prilike“, kazao je Predrag Milačić, direktor JKP „Gradska toplana“. „ Daljinsko grejanje u Nišu se odvija potpuno normalno, sve je u redu. Dokaz tome je da je u 12 časova u našem kol centru bilo svega devet poziva, od koga se samo jedan odnosio na kvalitet grejanja.
„Ono što je za naše sugrađane važno da znaju je da ukoliko u toku noći temperatura bude niža od minus pet stepeni celzijusovih, preći ćemo na 24 časovni režim grejanja. Tako smo učinili i nekoliko dana krajem novembra. Ovakav režim grejanja sprovodimo zbog komfora samih građana ali da bi zaštitili grejne i sve ostale instalacije od smrzavanja i havarija koje zbog toga nastaju“, istako je Milačić.

Očekuje se led na ulicama tokom večernjih sati

U skladu sa vremenskim uslovima gradski prevoz se u jutarnjim satima otvijao otežano. Pojedine linije su bile skraćene. Od ranih jutarnjih sati čak 5 gradskih linija je bilo skraćeno i to linija za Suvi do, Kalač Brdo, Njegoševu, Novo groblje i Mokranjčevu. Brzom reakcijom javnih kolmunalnog preduzeća Medijana, sve ulice su očiščene i gradske linije dolaze do svojih krajnjih odredišta. To je za pohvalu i razlika je u odnosu na prethodne godine kada se na potpunu prohodnost čekalo više sati, kazao je Milan Milić iz Javnog gradskog prevoza.

On je dodao da je moguće , uslovno, da dođe do pogoršanje situacije na terenu ukoliko popodne temperatura opet padne značajno ispod nule.

„Grad je dobro očišćen, ali je na ulicama voda. Ukoliko se voda pretvori u led biće velikih problema ,ne samo za odvijanje javnog prevoza nego saobraćaja uopšte“, dodao je Milić.

„Sutra je ponedeljak i radni dan, građani mogu da se informišu o skraćenjima na linijama putem našeg sajta . Mi na dva sata izbacujemo ažurne izveštaje o skraćenjima , mogu da pozovu telefonom naš kol centar, od 4 ujutru do pola jedan posle ponoći“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com