Društvo

Zasađeno 30 sadnica u dvorištu Ekonomske, Ugostiteljske i Trgovačke škole

U dvorištu koje dele Ekonomska, Ugostiteljska i Trgovačka škola zasađeno je danas 30 stabala, u okviru nove akcije JKP “Gradska Toplana” da se za svakog novog korisnika posadi po jedno ili više stabala. U naredna 24 sata u Nišu će biti posađeno gotovo 200 sadnica raznog drveća, najavili su čelnici Grada..

Do kraja nedelje u okviru raznih ekoloških akcija biće zasađeno još 30 sadnica u dvorištu Osnovne škole “Mika Antić” kao i još stotinu hrastova na području niških opština.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

“Sjajna akcija Grada, JKP Gradska Toplana koja je donirala sadnice i JKP Mediana. Odlučeno je da se one posade u dvoruštu ovih škola. Zaista se radujemo kao grad, jer smo danas zasadili prvo stablo i otpočeli sezonu prolećne sadnje drveća. Narednih dana biće zasađeno 100 hrastova lužnjaka, zatim još 90 sadnica, za onih 18 posečenih kedrova”, rekla je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Ona je podsetila da su građani aktivno učestvovali u izboru lokacija. Javilo se oko 60 Nišlija, koji su preložili čak 150 lokacija.

“Sada će stručnjaci iz “Zelenila” zajedno sa urbanistom i drugim stručnjacima da procene koje su to lokacije u gradu gde će biti posađene sadnice”, kazala je gradonačelnica Niša.

Sotirovski je rekla da je ozelenjavanje neophodno, jer su i mnoge studije pokazale da nam je vazduh u gradu vrlo zagađen.

“Svako drvo će značiti. Tačno je da se seku drveća, jer se grad sređuje, ali se sa druge strane se i ozelenjava grad. Mislim da pravimo dobro taj balans”, zaključila je Sotirovski.

Direktor Ekonomske škole u Nišu Dragan Aleksić zahvalio se Gradu i javnim preduzećima. Kazao je da je ovo veliki prostor i nada se da će sada kada je vreme vegetacije da svi zajedno da učine sve da oplemene ovaj prostor.

Ovo je jedan od segmenata projekta “Zelena Toplana”. Ideja je da za svakog novog korisnika koji se priključio na toplovodni sistem zasaditi jedno drvo.

Darko Pejčić, tehnički direktor JKP “Gradska toplana”

“Ovaj objekat je prošle godine priključen na kotlarnicu Majakovski, a pre toga se grejao preko lož ulja, što je ekološki ne prihvatljiv energent. Gašenjem ovakvog jednog zagađivača, najvećeg u ovom delu grada toplana je dala veliki doprinos u ekologiji”, rekao je tehnički direktor JKP Gradska Toplana Darko Pejčić.

On je najavio da će u naredne tri godine biti ugašene sve kotlarnice koje rade na mazut, a već sutra će biti ugašena kotlarnica u Čairu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com