Društvo

Žarko Ranđelović: Doktorske studije na Kembridžu, najizazovnije takmičenje

Upravo je završio master i od oktobra nastavlja doktorske studije na Kembridžu.

Pre odlaska na ovaj prestižni svetski univerzitet bio je učenik specijalizovanog odeljenja Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu, mada mu je bilo ponuđeno da upiše Matematičku gimnaziju u Beogradu. Učestvovao je na nekoliko Olimpijada iz matematike i osvajao zlatne medalje. Voli matematiku, takmičenja, veseo je, obožava da zbija šale na svoj račun,  da se opusti kada to želi, ide u teretanu.

Foto: Žarko Ranđelović; privatna arhiva

To je ukratko lična karta Žarka Ranđelovića koji vreme između diplomiranja ma master studijama na Kembrižu, gde je završio i osnovne akademske studije matematike, i početka izrade doktorata provodi u Nišu. Vreme koristi da se sretne sa drugovima i pripremi za povratak u Englesku. Kaže da će mu sada biti malo teže jer će ređe dolaziti u Niš. O budućnosti ne razmišlja previše. Kaže da još nije uspeo sve da „definiše“. Voli da se stvari odvijaju svojim tokom, pa – šta bude. Nišlije su ga upoznale kada se sa nekoliko svetskih takmičenja vratio sa zlatnim medaljama, a on je dobio epitet darovitog matematičara. Žarko Ranšelović je niški talenat.

„Doktorske studije traju tri godine, dobio sam stipendiju koja sve pokriva, a odabrao sam kombinatorikom. Tu je oblast jako lako objasniti i mene to jako zanima. U srednjoj školi i nisam toliko bio zainteresovan za ovu oblast, više mi je zanimala geometrija, ali su se stvari promenile kada sam upisao fakultet. Tokom doktorskih studija imaću svog mentora, sa kojim ću se često čuti, sarađivati, koji će pratiti moj rad i usmeravati me“, kaže Žarko.

Nije želeo da ode za Beograd posle osnovne škole, ali je zato, kada je primljen, i odobrena mu stipendija, napustio Niš i otišao na Kembridž. Iz ove perspektive sada, kaže, da je presudilo to što je tamo imao, i još uvek ima, svoju sobu. Objašnjava da je to moguće samo u Kembridžu.

Foto: Žarko Ranđelović; privatna arhiva

„Bio sam na Triniti koledžu koji je najpoznatiji i na kome ima uvek najviše  matematičara i to najboljih. To je skup 40 najboljih matematičara na svetu koji se nalaze na jednom mestu. Oni dolaze iz najrazličitijih krajeva sveta. Ima ih dosta iz Australije što je neočekivano, ali iz zemalja Evrope, Litvanije, Nemačke, Rumunije, Bugarske, Danske. Ima dosta Azijata. Posebno iz Indije. Iz Srbije, to je jako zanimljivo, je ogroman broj studenata. Na svim godinama od osnovnih studija do doktorata, a to je ukupno sedam godina, ima ih oko tridesetak i više. To je na svakoj godini po pet studenata iz Srbije. U mojoj generaciji ih je bilo šestoro, a godinu pre toga ih je bilo sedmoro“, kaže Žarko.

Upisati doktorske studije na Kembridžu nije lako, ali za Žarka to i nije bilo ni teško.Uslovi postoje, ali uglavnom sve je na profesorima, Ako oni procene da student zavređuje da bude na doktorskim studijama, on i bude.

Foto: Žarko Ranđelović; privatna arhiva

„Ja sam dobio bezuslovni doktorat kod njih i nisam imao nikavih akademskih uslova da nastavim doktorske studije. Na to su uticali, pretpostavljam, rezultati koje sam postigao tokom studija“, objašnjava mladi matematičar iz Niša. „Uslovi za rad su odlični i ukoliko se potrudite možete da napredujete relativno brzo“.

Trenutak koji  svi studenti, pa i njihovi roditelji sa nastrpljenjem očekuju jeste svečana ceremonija  kada se dodeljuju diplome.Ceremonija se vekovima nije menjala.

„Za ceremoniju se posebno oblačimo. Nosimo toge i kape, ali moramo i da naučimo kako da se ponašamo tokom ceremonije. Kako da se krećemo, poklonimo i slično. Ceremoniji ne može svako da prisustvuje. Svaki student ima pravo na tri gosta i dodatna dva i to su, uglavnom, članovi porodice. Tako na ceremoniji budu uglavnom roditelji i braća i sestre. Zanimljivo je i da  na putu do sale gde se održava ceremonija idemo u koloni. Sa obe strane kolone su ljudi koji  žele da vide novu generaciju diplomaca na Kembridžu, ali nisu uspeli da dobiju karte, ili su jednostavno želeli da pozdrave studente sa ovog univerziteta. Sve vreme dok smo prolazili tom stazom oni su nas pratili aplauzom. To sve dodelu diploma čini nekako svečanijom, posebnom i svako od nas bude preplavljen nekim posebnim osećanjem u tom trenutku“, objašnjava Žarko.

Planove za budućnost nema. Bar ne neke čvrste.

„Imam par mogućnosti, ali trenutno mi je najlogičnije da ostanem na Kembridžu, ponuđen mi je posao i od jedne firme, ali trenutno ne razmišljam o tome“, kaže kroz smeh Žarko, ali je u jednu stvar sasvim siguran.”

Foto: Žarko Ranković; privatna arhiva

„Ono što će mi posebno nedostajati to su takmičenja. Volim da odlazim na takmičenja. Kao srednjoškolac sam bio na dve Olimpijade i vratio se sa dve zlatne medalje. Čak sam se takmičio i kada sam otišao na Kembridž. U pitanju su bila studentska takmičenja.I na ovim sam takmičenjima postigao odlične rezultate.Prošle godine sam bio na jednom internacionalnom takmičenju gde dolaze studenti iz celog sveta.Tada ih je bilo oko trista, a ja sam bio deveti što je izuzetan uspeh“, kaže Žarko, ali dodaje da će priprema doktorata za njega biti jedno od najtežih, pa opet i najizazovnijih, takmičenja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com