Politika

Zaposleni u javnom sektoru ucenjeni da prisustvuju mitingu. Opozicija traži od Tužilaštva da reaguje

Predstavnici opozicionih partija u Nišu predali su danas dopis Osnovnom javnom tužilaštvu o brojnim zloupotrebama koje se uveliko dešavaju u gradu, a tiču se ucena i pritisaka na zaposlene, posebno u javnom sektoru, da prisustvuju mitingu vladajuće stranke 26. maja u Beogradu. Oni su poručili građanima da će pružiti besplatnu pravnu pomoć svima koji trpe pritisak ili posledice zbog odbijanja da učestvuju na mitingu.

Advokat Dragana Milutinović rekla je medijima da su o pritiscima saznali od zaposlenih u javnom sektoru, državnim ustanovama i pre svega zdravstvenim ustanovama. Kaže da postoje brojni dokazi, ali ne želi da ih obelodani, zbog molbi radnika koji strahuju od odmazde ukoliko se saznaju njihovi identiteti. Takođe, dodaje da je to svakako obaveza Tužilaštva da sve ispita i pronađe dokaze, pa čak da reaguje i na anonimne prijave.

“Preti im se otkazima, ne produžavanjem ugovora, revizijom njihovih bolovanja. Zahteva se od radnika koji su na godišnjim odmorima da ih zaključe. Radi se o ozbiljnim pretnjama, a zaposleni su u strahu i nisu u stanju da sami izađu i da se obrate medijima i tužilaštvu. Zato ćemo mi da obavestimo tužilaštvo da je njihov posao da sve te nezakonitosti procesuiraju”, istakla je Milutinović.

Ona je objasnila da su ispunjeni elementi za dva krivična dela: prinude za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine i zloupotreba službenog položaja za koje je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina. Dodaje da su ljudi u ozbiljnom strahu i nisu spremni da progovore šta im se dešava na radnim mestima. Milutinović je pozvala sve one koji trpe pretnje da se jave opozicionim partijama i da će im one pružiti besplatnu pravnu pomoć.

“Sve te ucene su i neka vrsta mobinga zaposlenih. Pretnje se odnose na ne produžavanje Ugovora, nedaju im posao, nedaju im napedovanje, ili ih zatrpavaju poslom. Mi ćemo braniti svakog ucenjenog radnika koji bude nateran da 26. maja ode na miting, jer to nije u opisu njegovog radnog mesta, nije u sklopu Ugovora o radu, kolektivnog Ugovora ili bilo kog pravnog akta. Oni su u obavezi tog dana da budu na poslu”, rekla je advokat Ana Eraković.

Predstavnici opozicije kažu i da imaju informacije da će SNS osnovati komisiju koja će procenjivati da li je radnik zloupotrebio bolovanje, što je protivzakonito, jer samo lekarska komisija ima pravo na to.

Dopis koji je predat sudu potpisali su predstavnici Narodne stranke, Demokratske stranke, Stranke slobode i pravde, Moramo, Zeleno-levog kluba, Pokreta slobodnih građana i Pokreta za preokret.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Treba preispitati i funkcije sindikata kojima je osnovna delatnost zastita prava radnika a u stvari su glavni nosioci stafete sns a i pretnji po firmama…sluze da bi uzimali pare radnicima,ucenjeni prilikom zaposljenja da moraju biti clanovi i da se kupi zimnica na rate to su sindikati po javnim preduzecima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com