DruštvoVirus Korona

Zaposleni u fabrikama brinu za svoje zdravlje. U Leskovačkoj Juri štrajk

Oko 150 radnika južnokorejske kompanije „Jura“ u Leskovcu od 6,30 jutros protestuje ispred fabrike, ne želeći da uđe i pogone zbog glasina da je više radnika obolelo od virusa korone, a da je oko dve stotine u izolaciji zbog sumnje da ima taj virus, piše Jugmedia.

„Radnici nisu hteli da udju u fabriku, plaše se za svoje zdravlje. Imamo dvocifren broj zaraženih i trocifren broj izolovanih ljudi. Boje se i da putuju oragnizovanim prevozom“, rekao je juGmedii predstavnik sindikata Predrag Stojanović.

Zaposleni u fabrikama kako u Leskovcu, tako i u Nišu, koji su se obraćali Niškim Vestima ističu da kada se u državi uvode stroge mere vanrednog stanja, kada je sve stalo i nista ne radi, kada je zabranjeno okupljanje više od dvoje ljudi, zaposlene voze organizovano u punim autobusima. Veliki broj radnika je u samim halama, a zaposlenima nije omogućena da rade na rastojanju većem od dva metra, žale se zaposleni.

“Šta se tu proizvodi od trenutno vitalnog značaja, zašto zovu ljude da rade sad kad najavljuju najgori period širenja virusa.Hiljade radnika zaraziće sebe, porodicu, zaraza će se proširiti na ceo grad”, ističu radnici.

Direktor Regionalne privredne komore Niš Aleksandar Milićević rekao je Niškim Vestima da nije dobro da sve stane, već trebamo svi da se potrudimo da iz ove situacije izađemo sa što manje štete. Ekonomija u celom svetu je u katastrofalnom stanju, ta situacija neće ni nas da zobiđe, ali zato treba da se potrudimo da se što bezbolnije izvučemo iz ove situacije.

“Nije dobro da sve stane. Što više stane, šteta će biti veća. Što veće štete, manja će biti mogućnost za pomoć”, upozorio je Milićević i dodao da država nije rupa bez dna. Zaposleni treba da shvate da oni moraju sami o sebi da brinu, to znači da drže distancu, da smanje kontakte i da nose zaštitnu opremu. Svi smo već naučili kako se virus prenosi”, kazao je Milićević.

 

On ističe da u Nišu još uvek rade fabrike prehrambenih proizvoda, fabrkika duvana “Filip Moris”, dok ostali ili rade smanjenim kapacitetom ili ne rade.

“Auto industrija je stala svuda u svetu pa je i kod nas prekinuta proizvodnja. Proizvodnju prekida i tekstilna industrija jer nema porudžbina. Ponovo je počeo da radi “Džonson elektrik”, ima narudžbinu iz Kine. Rade još i  “Imi” i “Cumtobel”. Situacija se stalno menja, neke fabrike počinju da rade, neke prestaju”, objasnio je Milićević.

Inspektori rada postupali zbog nedostatka zaštitne opreme

Inspektori rada su u periodu od 16. do 31. marta imali 89 postupanja po podnetim zahtevima zaposlenih zbog nedostatka zaštitne opreme (rukavice, maske i sl.), koje je poslodavac bio u obavezi da obezbedi u skladu sa odredbama člana 4. Uredbe o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja, saopštilo je Ministarstvo rada.

Na sajtu nadeležnog Ministarstva podećaju i da je 25. marta 2020. godine počeo je sa radom Кontakt centar republičkih inspekcija Vlade Republike Srbije koji predstavlja jedinstvenu kontakt tačku za podnošenje predstavki republičkim inspekcijama.

Građani i privrednici Srbije mogu putem mejla kontakt@inspektor.gov.rs ili pozivom na telefon Кontakt centar da podnesu prijavu republičkim inspekcijama i da budu obavešteni o ishodu postupka koji se vodi po podnetoj predstavci.

Sve predstavke koje su upućene inspekciji rada putem Кontakt centra su upućene inspektorima rada na dalje postupanje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com