Društvo

Zaposleni u Dečjem centru najavili štrajk upozorenja zbog spajanja sa ‘Divljanom’

Zaposleni u Dečjem centru najavili su da će u petak, 27. oktobra od 12.00 sati organizovati štrajk upozorenja ispred Gradske kuće zbog najavljenog spajanja tog centra sa Ustanovom “Divljana” u Dečji kulturno-obrazovni i rekreativni centar.

Članovi sindikata “Nezavisnost” u DKC-u i ostali zaposleni upozorili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare da bi spajanje sa “Divljanom” značilo gašenje ustanove koja postoji 75 godina i gubitak radnih mesta, kao i da tu inicijativu gradskih vlasti prate brojne nepravilnosti.

Podsetili su da je osnivačkim aktom Dečijeg kulturno-obrazovnog i rekreativnog centra predviđeno da se jedan od članova UO imenuje iz redova zaposlenih, na predlog reprezentativnog sindikata ili na predlog većine zaposlenih.

Prema rečima zaposlenih u Dečijem kulturnom centru, u izradi je sistematizacija nove ustanove po kojoj se radnici raspoređuju na 84 radna mesta i to 44 za Dečiji kulturni centar Niš i 40 za “Divljanu”, iako saglasnost postoji samo za 14 radnih mesta.

“Sistematizacijom nove ustanove predviđaju se radna mesta i uslovi koje zaposleni Dečijeg kulturnog centra Niš ne mogu da ispune. Tom sistematizacijom radna mesta su preuzeta iz različitih oblasti javnih službi, od kulture, predškolskog obrazovanja i učeničkog standarda, što zbog različite cene rada, kao i različitih uslova za zaposlene u istoj ustanovi može dovesti do prestanka ugovora o radu”, naglasili su radnici i sindikalisti DKC-a. Oni su podsetili da Dečiji kulturni centar pozitivno posluje, a da je u poslednjih pet godina “Divljana” imala blokiran račun 1.115 dana, što bi, kazali su, dovelo sigurno do kolapsa novofmirane ustanove.

Dečiji kulturni centar i odmaralište “Divljana” poslovali su kao jedinstvena ustanova do 2010. godine. Početkom prošle godine grad je formirao radnu grupu, koja je trebalo da sagleda da li je isplativo postojanje i poslovanje tih ustanova zasebno ili je bolje da se spoje, a odluka o njihovom spajanju je usojena decembra prošle godine na Skupština grada Niša.

Divljana i Dečiji centar ponovo zajedno, sledi izbor direktora. Zaposleni strahuju za radna mesta i najavljuju protest

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Prvo poslati inspekciju u Deciji centar da ispita od kojih para je direktor uplatio boravak radnicima soping u Solunu i ispitati imovno stanje direktora pa zna se krivična odgovornost a i zasto kamere ne rade a i sta rade tri pravnika i koliko dece imaju vaspitaci igde i gde idu pare od izdavanja prostorija treći. licima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com