Društvo

Zaposleni u Dečijem centru ponovo protestovali, pridružili im se i pojedini građani

Zaposleni u Dečijem centaru danas su drugi put u poslednjih deset dana protestovali ispred Gradske kuće zbog odluke grada Niša da se DC i odmaralište “Divljana” spoje u ustanovu Dečiji kulturno-obrazovni i rekreativni centar. Ovoga puta su im se na platou pridružili i pojedini građani Niša.

Predstavnica zaposlenih u DC-u Danijela Cvetković kazala je da zaposleni traže da skupštinska odluka o spajanju dve ustanove bude povučena jer će značiti gašenje Dečijeg kulturnog centra i gubitak radnih mesta.

“Osim toga, istekli su svi rokovi za donošenje odluka i dokumenata neophodnih za spajanje dve ustanove. Skupštinska odluka o spajanju doneta je decembra prošle godine, a krajnji rok, po važećim propisima, bio je mart ove godine”, istakla je Cvetković.

Ona je kazala da su zaposleni na sastanku održanom u Gradskoj kući minulog četvrtka dobili samo usmeno obećanje da će ubuduće imati uvid u sva dešavanja koja se tiču Dečijeg kulturnog centra.

“Mi insistiramo da naša ustanova ostane ustanova kulture, poput Dečijeg kulturnog centra u Beogradu. Pristali bi na eventualno spajanje sa “Divljanom”, ali pod uslovom da mi zadržimo istu šifru delatnosti, a da se druge pridodaju. Međutim, spajanje kakvo grad planira podrazumeva da mi nećemo više biti ustanova kulture”, naglasila je Cvetković.

Prema njenim rečima, zaposleni bi pristali na spajanje i pod uslovom da se za sve zaposlene garantuju plate iz budžeta grada, što sada nije slučaj u “Divljani” pa pojedini zaposleni u toj ustanovi plate naplaćuju uz pomoć izvršitelja. Zaposleni u DC-u su podsetili da je za poslednjih pet godina račun “Divljane” bio blokiran 1.115 dana, tako da, kako su kazali, “Divljana” vrlo lako može i njih da povuče u blokadu.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je, gostujući na jednoj lokalnoj televiziji, kazala da zaposleni nemaju razloga da se protive spajanju jer će zadržati svoja radna mesta i ustanova će nastaviti da funkcioniše, ali zajedno sa “Divljanom”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com