Društvo

ZAPOSLENI ne znaju za AKT O BEZBEDNOSTI NA RADU: Sve je više povreda u zdravstvu i tekstilnoj industriji

U svojim kontrolama i nadzorima, radeći analize, primetili smo da poslodavci malo pažnje poklanja bezbednosti i zdralju na radu na njihovom radnom mestu, a u prvih šest meseci podneli smo čak četiri puta više prijava zbog kršenja zakonskih obaveza u ovoj oblasti, kaže Milica Kitanović Ljujić, načelnica Odeljenja inspekcije rada u Nišu.

Radeći analize koje se odnose na 2017.godinu zaključili smo da poslodavci, uglavnom, formalno pristupaju toj dokumentaciji, a zaposleni nisu uključeni, niti znaju da je donet akt o proceni rizika. Prema našim analizama četvrtina zaposlenih ne zna da postoji akt o tome kod poslodavca, kao i da nisu priminjene mere bezbednosti i zdravlja na radu, kaže ona.

„U prvih šest meseci 2018.godine uradili smo preko 1000 nadzora samo u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.  Pokrenuli smo četiri puta više prekršajnih postupaka zato što smo zaključili da poslodavci jednostavno ne prate dovoljno niti žele da se bave tom oblašću“, dodaje Milica Kitanović Ljujić.

„U tom smislu moram da skrenem pažnju na kontrolne  liste inspekcije rada koje su objavljene na našem sajtu, ali i na mogućnost savetodavne posete u sklopu Zakona o inspekcijskom nadzoru. Dakle, sve ono što inspekcija može da, u svom preventivnom radu kako poslodavcima tako i lokalnim samoupravama, slabo se koristi, a mi smo svima na raspolaganju“.

Milica Kitanović Ljujić dodaje da je dobra strana  projekta „Reci ne radu na crnu“ koje je pokrenulo Ministarstarstvo rada, što se se, kroz terenski rad, inspektori potrudili i da edukuju zatečene zaposlene i poslodavce i u smislu primene Zakona o bezbednosti i zaštiti zdravlja na radu.

„Svi moraju da postanu svesni da radnik mora da bude zaštićen na radu. To pokazuju i povrede. Kada analiziramo povrede na radu mi vidimo da je došlo do smanjenja broja povreda na radu u građavini i to je uspeh inspekcije rada, ali se istovremeno povećao broj povreda u zdravstvu koje mi obrađujemo. Broj povreda se povećao i u oblasti tekstila“, ističe Milica Kitanović Ljujić.

Upravo zbog toga da se povrede na radu ne bi dešavale, ona poziva sve da im se obrate za savetodavnu pomoć.

„Svaka naša savetodavna poseta, svaki kontakt sa inspekcijom rada uvek vuče koristi i za poslodavca i za zaposlene“, naglašava ona.

„Kaznena politika je vrlo jaka i iznosi za predizetnike do 500.000 i  za pravna lica do dva miliona, a mi smo 4 puta više pustili prekršajnih prijava za kršenje bezbednosti na radu“.

Odeljenje inspekcije rada u Nišu je starnke otvoreno svakog dana do 10 sati, ali stranke mogu da im se obrate tokom celog dana.

„Svako može da dobije besplatan savet i svakog može da sasluša inspektor rada i da bude posavetovan. Tako neće dolaziti do kažnjavanja“, kaže načenica Odeljenja inspekcije rada u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com