DruštvoMoja priča

Zaplanjka uz pomoć interneta pronašla brata posle 40 godina

Zaplanjka Sladjana Stanković Rajčić (62) pronašla je nedavno brata od strica sa kojim nije bila u kontaktu punih 40 godina i to zahvaljujući jednoj objavi na Fejsbuku,

Ona je u internet grupi „Jel si i ti iz Zaplanje“ postavila svoju fotografiju i zamolila sve iz njenog rodnog kraja koji je poznaju da joj se jave i pomognu joj da pronađe brata kojeg je poslednji put videla na njegovom ispraćaju u vojsku 1982. godine.

Rajčić je kazala da joj se za samo dva dana javilo oko 200 ljudi, a među njima i brat kojeg je tražila, a koji sada živi u Austriji.

„Mojoj sreći nije bilo kraja kada sam videla njegovu poruku. Sada se čujemo i vidimo svakodnevno preko interneta, a videćemo se „uživo“ na proleće kada bude došao na odmor u Srbiju“, rekla je Rajčić.

Kazala je da su ona i brat odrasli u kraju koji je poznat kao Zaplanje, odnosno na području opštine Gadžin Han, ali ih je, dodala je, „život razdvojio“.

Sladjana Stanković Rajčić

„Ja sam rođena u Gadžinom Hanu, odakle je moja majka, dok je moj otac iz zaplanjskog sela Koprivnica, iz familije Stanković. Kada sam bila četvrti razred osnovne škole preselili smo se u Niš, a 1982. godine sam se udala i sa suprugom otišla da živim u Zaječar. Moj brat od strica je tada otišao u vojsku, a potom u inostranstvo i tako smo se razišli“, objasnila je Rajčić.

Proteklih godina, dodala je Rajčić, pokušavala je da stupi u kontakt sa svojim bratom, ali nije uspevala.

„Zbog posla i porodičnih obaveza nisam imala priliku da često obilazim moje rodno Zaplanje, ali i kad sam odlazila nisam uspevala da pronađem bratovljev telefon. Neki naši rodjaci su u međuvremenu umrli, a oni koji su ostali da žive tamo imali su stare brojeve telefona“, rekla je Rajčić.

Kako je kazala, sada sa nestrpljenjem očekuje proleće, kada će zajedno sa bratom obići rodbinu u Zaplanju i grobove svojih predaka.

Foto: privatna arhiva

„Oboje se unapred radujemo tom susretu. Godine razdvojenosti nisu uticali na naše uzajamno poštovanje i bliskost. U našoj familiji se poštovanje učilo i prenosilo „sa kolena na koleno“. Brat je uvek pratio sestru, bio je njen zaštitnik i ponosio se njome“, izjavila je Rajčić.

Istakla je da i pored toga što već četiri decenije živi u Zaječaru odakle je njen suprug, Zaplanjci je nisu zaboravili, mnogi je prepoznaju kada ode tamo i još veći broj njih joj se javio preko Fejsbuka.

Zaplanje je, dodala je, i dalje nedostaje, jer je u tom divnom kraju odrasla i tamo joj žive svi rođaci.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com