Društvo

Zapažen uspeh mladih srpskih hemičara

Učenik četvrtog razreda Matematičke gimnazije Filip Koldžić osvojio je srebrnu medalju na Međunarodnoj mendeljejevskoj hemijskoj olimpijadi, a i ostali takmičari iz Srbije postigli su zapažen rezultat, saopštio je Prirodno-matematički fakultet iz Niša. Srpski đaci su prvi put ove godine dobili priliku da učestvuju na ovom prestižnom takmičenju iz hemije koje već više od pola veka okuplja srednjoškolce iz različitih država.

Član tima iz Srbije koji su činili Filip Koldžić, Jovan Marković, đak trećeg razreda Gimnazije iz Kruševca,  Vasilije Pantelić, đak trećeg razreda 14. Beogradske gimnazije, bio je i Žarko Ivković, maturant Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu u specijalnom odeljenju za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku.

Pripreme za takmičenje održane su na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu, a takmičare je pripremao profesor dr Niko Radulović sa studijskog programa za hemiju koji je nekada i sam bio takmičar. Ovogodišnja 54. Međunarodna mendeljejevska olimpijada trebalo je da se održi aprila u Budimpešti, ali zbog trenutne pandemije virusa korona takmičenje je održano između 13. i 18. jula preko interneta.

Organizator takmičenja bio je Departman za hemiju Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov.

Žarko Ivković iz Niša prvi put je učestvovao na jednom ovako važnom takmičenju i iskustvo koje je ovom prilikom stekao, kako sam kaže, biće mu od velike koristi za Svetsku olimpijadu iz hemije za koju je upravo priprema, a koja se održava za nekoliko dana.

“Ovo mi je prva olimpijada i mogu reći da smo se dobro snašli mada su zadaci bili teški”, kaže Žarko. “Pripreme su se održavale pet dana i bile su celodnevne. Uglavnom smo radili od devet do 20 sati sa pauzom za ručak. Radili smo zadatke sa prethodnih olimpijada, ali nam je ovo dobra priprema za Olimpijadu koja nas očekuje”, kaže Žarko.

Ovaj mladi niški gimnazijalac je izabran i za đaka generacije Gimnazije “Svetozar Marković”, a ovo laskavo zvanje su mu donele nagrade koje je osvojio na perthodnim takmičenjima. Teško ih je i nabrojati, ali one najvažnije su druga nagrada sa državanog takmičenja iz hemije prošle godine, druga nagrada sa državnog takmičenja iz fizike takođe prošle godine, a pre dve godine je osvojio treće mesto na državnom takmičenju iz hemije, druga nagrada na državnom takmičenju iz fizike iste te godine.

Žarko Ivković; Foto: Privatna arhiva

Žarko je ovih dana postao i brucoš Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu na studijskom programu za hemiju. Interesantno je da je fakultet upisao bez polaganja prijemnog ispita. Za njega je to samo dodatna motivacija da nastavi da osvaja nagrade na takmičenjima.

“To neka vrsta priznanja za sve uspehe koje sam postigao kao učenik Gimnazije “Svetozar Marković” i to me raduje, mada lično to za mene nije bila neka olakšica jer bih svakako položio prijemni i upisao se. Sa druge strane dobio sam malo više slobodnog vremena u odnosu na moje vršnjake jer nisam morao da pripremam prijemni ispit”, kaže Žarko.

Dodaje da su fizika i hemija njegove velike ljubavi.

“Još kao mali voleo sam prirodne nauke, malo više sam se fokuirao na fiziku i hemiju, a sada sam oblast interesovanja suzio samo na hemiju zbog čega sam se odlučio i za studije hemije. Neki dalji cilj je da nastavim školovanje i posle osnovnih akademskih studija, ali o tome kada za to dođe vreme. Za sada se koncentrišem na takmičenje koje me očekuje”, zaključuje Žarko Ivković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com