Stari Niš

Zaostavština Niških konzula – Šta su Srpski konzuli pisali i javljali iz Stare Srbije

– Već na početku, Todor Stanković se najviše bavio okolnostima ubistva svog predhodnika vice-konzula Luke Marinkovića, koga je likvidirala grupa predvođena muhadžerom (doseljenik, imigrant – vezuje se za ime poturica sa Balkana) Ibrahimom Huseinovićem, koji je do oslobođenja Niša i Toplice od Turaka, živeo u Prokuplju.

“Turci su mislili da se više neće postavljati srpski konzul i zato ih je moj dolazak u Prištinu začudio. Ja gotovo svakog dana pred veče, po sata, izlazim u varoš – po čaršiju (naravno sa gavazom) samo da Turci ne misle da se bojim” – pisao je između ostalog Todor Stanković.

Todor Stanković
Wikipedia

Dvadesetak srpskih domaćinstava iz Gračanice, ostala su bez imanja – zemlje, jer su je Arnauti iz Ajvalije oteli, a Arnautin Sulja iz Kremente, pretnjom da će mu zapaliti kuću, primorao srpskog domaćina Arsu da vrati darove devojke koju je isprosio za sina i odustane od svadbe …

– Konzulat Kraljevine Srbije u Prištini slavio je i 2. avgust, dan rođenja kralja Aleksandra I Karađorđevića, a prisustvovali su i mitropolit Melentije, mutesarif (upravnik, guverner jednog sandžaka) Bahri Paša, vojni komandanti pukovnici Dzemij-bej, Osman-bej i drugi.

– Konzulska pošta sadrzi i takve pojedinosti kao što je skandal povodom slučaja u prizrenskoj Bogosloviji u kojoj je predavač turskog jezika Ethem-efendija ispoljio nameru da siluje jednog od najboljih đaka, poreklom iz Makedonije.

commons.wikimedia.org

Srpski konzuli su bili prinuđeni da obaveštavaju svoje Ministarstvo i o tome da čauš (čauši su kao prenosiocí naredaba bili u službi cara, paša, vezira i ostalih viših zapovedníka) Raka Bunjak, koga je vlast postavila da čuva dva sela, nemilice premlaćuje srpske stanovnike u njima, često siluje mlade devojke koje se pripremaju za udaju, da je ubio na kućnom pragu domaćina u Glogovcu samo zato što obesnim Turcima nije dopustio da odvedu njegove radnike da žanju pod kulukom jer je bila Nedelja i veliki srpski praznik Sveti Ilija …

Nastaviće se…

Izvori:
Enciklopedija Niša I
“Uspomene na Todora Stankovića”
“Putne beleške po Staroj Srbiji – 1871-1910”
Niški Vesnik
Wikipedia

 

Priredio:
Novaković Č. Milan
(za Zvezdicu)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com