Društvo

Zanatlije se tokom leta useljavaju u svoj kutak u Tvrđavi, kafići ostaju na istom mestu (FOTO)

Gradonačelnica Dragana Sotirovski sa saradnicima obišla je lokale u Tvrđavi namenjene zanatlijama, kao i Bali-begovu džamiju u Niškoj tvrđavi koju čeka rekonstrukcija. Sedam praznih i napuštenih lokala tokom leta, prema njihovim rečima, već krajem juna meseca otvoriće vrata za nove stanare – zanatlije. 

Gradonačelnica Dragana Sotirovski objasnila je koji su uslovi budućih zanatalija što se tiče zakupa samog prostora.

“Neprofitne zanatalije, oni koji ne prodaju svoje proizvode moći će da zakupe prostor sa 20% od ukupne cene zakupa,a oni koji prodaju svoje proizvode moći će da to urade po punoj ceni zakupa”, kaže Sotirovski.

Zanatlije će moći da se udruže i svoje proizvode izlažu u jednom lokalu kako bi podeli troškove.

Dodala je da će kafići koji već posluju unutar Tvrđave ostati na svom mestu i nastaviti sa radom.

“Tvrđava ne bi imala tu draž da nema ugostiteljskih objekata. Netačno je da ćemo mi te ljude iseliti, oni imaju svoj zakup  od tri do pet godina, tako da tu ništa sporno nije”, objasnila je.

Iz TON – a  kažu da se rodila ideja da kod Beogradske kapije budu otvorene radionice koje bi se održavale tokom dana u letnjem periodu za najmlađe sugrađane, turiste i za sve koji su zainteresovani za upozanavanje starih zanata.

Kako navode, na taj način podstiču najmlađe da nastave tradiciju i predstave je turistima.

Maja Sević ispred Udruženja za negu tradicije “Višnja” ističe veliko zadovoljstvo što će ovakva Udruženja konačno dobiti priliku da se bave starim zanatima i očuvanjem stare tradicije gde mogu da prikažu kako se su određeni proizvodi pravili nekada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Nadam se i da će jednog dana izbaciti iz Tvrđave voziće koji samo zagađuju okolinu, ispuštaju otrovne gasove na prolaznike, remete mir i ambijent parka, smetaju posetiocima i nemaju nikakvu drugu ulogu sem da roditelji smire svoju decu na 10tak minuta. Učinite da park bude park, da istorijski mesto bude i ostane istorijsko i kulturno, neka voziće vozaju po vašarima i drugim lokacijama namenjenim zabavi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com