Politika

Zamenjeni članovi Gradske izborne komisije

U cilju usklađivanja sa Zakonom o lokalnim izborima, održana je hitna 20 sednica Skupštine Grada Niša.  Sednicom je predsedavao predsednik dr Boban Džunić. U Gradsku izbornu komisiju Niš u stalnom sastavu za predsednika imenovana je Danijela Milićević, diplomirani pravnik, a funkciju zamenika predsednika, vršiće Milan Janićijević, diplomiran pravnik. Za sekretara imenovana je Ružica Đorđević,
dok će zamenik sekretara biti Svetlana Kitić, takođe pravnik.

Odbornici Skupštine usvojili su Odluku o razrešenju i imenovanju predsednika, zamenika predsednika, članova, zamenika članova, sekretara i zamenika sekretara Gradske izborne komisije u stalnom sastavu i Odluku o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju energetskih svojstava stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova u 2022. godini.

Zakonom o lokalnim izborima je propisano da Skupština obrazuje izbornu komisiju u roku od sedam dana od njegovog stupanja na snagu, a stupio je 8. februara, odnosno pre dva dana, pojašnjava predsednik skpuštine, doktor Džunić.

“Gradska izborna komisija će u stalnom sastavu imati 10 članovai 10 zamenika,  s tim što će imati i sekretara i zamenike sekretara kao i do sada po predlogu predsednika Skupštine, a članive predlažu odbornici, pojedinci po novom zakonu, kazao je dr Boban Džunić.

 

Na osnovu tog Zakona, u mestima koja imaju od 100.000 do 500.000 birača, a Niš ima 232.080 birača, stalni sastav izborne komisije treba da čine predsednik i njegov zamenik, 10 članova i 10 zamenika članova.

Prema njegovim rečima, nakon proglašenje izbornih listi, a proglašenj radi GIK svi podnosioci izbornih listi imaju zakonsku mogućnost da predlažu po jednog člana i jednog zamenika komisije koji imaju jednaka prava u odlučivanju i glasanju.

Tri člana i četiri zamenika predložila je odbornička grupa Ivica Dačić – SPS – Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma, “Niš moj grad”, predlozio je po dva člana i dva njihova zamenika, a samostalni odbornik sa Izborne liste Ruska stranka – Milan Krstić jednog člana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com