Foto Video ubod

Žalosni građani “odali poštu” žalosnoj vrbi

Posečeno stablo žalosne vrbe na nišavskom keju ispred Oficirskog doma, “zapalilo” je društvene mreže.

Pored panja je danas, na Svetski dan prirode, u znak protesta, osvanuo venac kojim je “odata pošta” posečenom drvetu.

“Žalosnoj vrbi poštu odaju žalosni građani i građanke Niša”, piše na vencu.

Foto Niske vesti

Nezvanično, to su uradile Nišlije okupljene u neformalnoj grupi “Urbana gerila”, kako bi nadležnima skrenuli pažnju na nezadovoljstvo koje se širi i ukazali na to da nije postojao ni jedan jedini razlog da drvo bude posečeno, jer „nije bilo ni staro ni trulo“.

Žalosna iva bila je simbol popularnog šetalista u centru Niša.

Foto Niske vesti

U Javno-komunalnom preduzeću „Mediana“, u čijoj je nadležnosti održavanje gradskog zelenila, kažu da je stablo moralo da bude posečeno zbog truljenja, o čemu su “Niške vesti” već pisale.

„Drvo vrbe kod Oficirskog doma i stablo lipe u ulici Ive Lole Ribara, posečena su u cilju očuvanja bezbednosti građana i imovine. Pomenuta stabla godinama unazad orezivana su u cilju stabilizacije bolesti. Kada je procenjeno da bi se daljim orezivanjem narušila njihova estetska i biološka vrednost, odlučeno je da se ona iseku.“

Direktor „Mediane“ Dragoslav Pavlović rekao je da su radnici tog preduzeća ovog proleća morali da poseku blizu 400 stabala, ali je zato posađeno 800 sadnica, što je mnogo više nego prethodnih godina.

Po ranije usvojenom planu, ove godine treba da bude posađeno ukupno 950 stabala. Preostalih 150 stabala posadiće na jesen, kažu u JKP “Medijana”.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com