Društvo

“ZALOGAJ JUGA”-Prvomajski uranak ugostitelja Balkana

Balkansko takmičenje u spremanju jela nacionalne kuhinje pod nazivom „Zalogaj juga“, biće održano 1. maja 2018. godine, u etno kompleksu „Konstantinov konak“ na brdu Vinik nadomak Niša.

“Priprema jela na otvorenom, iz kotlića ili na roštilju, spada među najstarije načine kuvanja. Nažalost u praksi to nije tako, jer dominiraju neki moderni trendovi. Ovom manifestacijom želimo da pokažemo kako se čuva tradicija, stare recepture, ali i da, kako treba, proslavimo praznik rada. Ugostitelji imaju najviše prava da slave ovaj praznik, jer jedini rade i kad drugi odmaraju ”, kaže Zoran Mirašević predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša koje je organizator takmičenja.

Iako traje punih 11 godina, takmičenje nikada nije održano na istom mestu.

„Ovaj put smo hteli da spojimo lepo i korisno. Prvomajsko druženje sa prijateljima obično provodimo u prirodi. Imajući u vidu da nam dolaze takmičari i iz inostranstva želeli smo da im pokažemo kako se u Srbiji slavi praznik rada. S druge strane, i sam kompleks „Konstantinov konak“ pruža idealne uslove za ovakve manifestacije tim pre, što se u ovom ugostiteljskom objektu pripremanje hrane obavlja na tradicionalan način, bez upotrebe struje“, navodi Mirašević.

Spremanje hrane je poseban deo srpske tradicije i kulture i danas predstavlja glavni adut juga Srbije u promociji ugostiteljsko-turističkih potencijala. Za ovu priliku ugostitelji najavljuju različite specijalitete od jela iz kotlića – pasulj, gulaš, parikaš, riblja čorba i riblji paprika, preko jela od divljači i šumskih pečuraka, pečenja na ražnju, roštilja, do domaćih pita i pogača pečenih pod crepuljom.

Balkansko takmičenje “Zalogaj juga” okupiće veliki broj kulinara i vrhunskih majstora kuhinje iz Grčke, Bugarske, Rumunije, Republike Srpske, Crne Gore i Makedonije, a nije isključeno da će se njima priključiti i određen broj kulinara iz drugih zemalja Evrope.

Cilj manifestacije je promocija turističkih proizvoda i prostora i podsticanje unapređenja receptivne turističko-ugostiteljske ponude Niša i Srbije, a priliku da promovišu nacionalne specijalitete zemalja iz kojih dolaze imaće i ostali učesnici ovog ugostiteljskog takmičenja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com