Društvo

“Zaključane” ljubavi na mostiću u Niškoj Banji

“Zaključane” ljubavi, sve češća slika na mostovima širom sveta, dok je u Srbiji najpopularnija u Vrnjačkoj Banji.  Zanimljiv i romantičan događaj zaklinjanja u večnu ljubav, polako se preliva i na druge delove zemlje. Tako je u Nišu pre par godina jedan par zaključao svoju ljubav na tvrđavskom mostu, a sada, nakon postavljanja pešačkog mostića u Niškoj Banji svakim danom broj katanaca raste.

Parovi katancima zaključavaju ljubav da bi im što duže trajala. Već desetinu parova na večnu ljubav se zaklela baš na mostiću u Niškoj Banji.

“Ovaj most krasi park u Banji, pa ga mnogi parovi koriste za slikanje prilikom venčanja. Videla sam da jedan mladi bračni par zaključava katanac na mostu, a ključeve su podelili, jedan za nju, drugi za njega. Lepo je kada se mladi vole i tu ljubav žele da učvrste”, rekla nam je slučajna prolaznica u Niškoj Banji.

Da, jedan par je ključeve podelio, drugi odluče da ključeve bace u potok. Kakav god običaj da slede cilj je isti, borba za večnu ljubav. Tako mostić u Niškoj Banji ima već desetak katanaca. I on nije usamljen. Poznat po tome bio je i most umetnosti u Parizu koji su hiljade zaljubljenih iz celog sveta posećivali kako bi “zapečatili svoju ljubav”, na njega kačili katance sa svojim imenima, a ključ bacali u Senu. Na tom mostu je bilo na hiljade katanaca, pa se od težine deo mosta srušio. Primer iz Pariza izazvao je euforiju u Nemačkoj, Rusiji, Kini, a posebno u Italiji. Običaj se proširio i na druge mostove u Parizu, pa čak su se zaključani katanci nalazili i na Ajfelovoj kuli.

U Srbiji najpoznatiji je most u Vrnjačkoj Banji za koji je vezana ljubavna priča o učiteljici Nadi i srpskom oficiru Relji.

Za mostić u Niškoj Banji, još uvek nije ispričana neka ljubavna priča, što ne znači da je neće biti. Ipak, da li će i ovaj most dobiti epitet “most ljubavi”, i možda i on doprineti povećanju broja turista ostaje da se vidi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com