ObrazovanjeVirus Korona

Zajedništvo nastavnika regiona ili „Nastavnička mreža tokom pandemije“

U trenutku proglašenja pandemije, posve novom i zahtevanom za sve, pa i za obrazovne sisteme regiona, učiteljica Željana Lukić Radojičić, ambasador Varki fondacije, oformila je fejsbuk grupu „Nastavnička mreža tokom pandemije“ i pokrenula ozbiljnu priču o profesionalizmu i zajedništvu nastavnika regiona.
Grupa je rasla neverovatnom brzinom, njen broj uveliko premašuje 24000 članova. Nastavnici se u novonastaloj situaciji povezuju iz sata u sat i postaju jedna lekovita snaga koja ima šta da poruči jer zna da znenje raste kada se deli i da samo dobro rađa dobro.

Administratori zajednice, sa ozbiljnim aršinom altruizma, nesebično su se angažovali u nameri da se pomogne svima u sferi obrazovanja u moru nadolazećih informacija o nastavi na daljinu. Pozvali su svoje kolege da pošalju i podele svoje elektronske nastavne materijale i biblioteke, kao i veb alate i uputstva za njihovo korišćenje kako bi se amortizovala situacija šoka i panike u trenutku kada se nastava iz školskih klupa obrela u virtuelne oblake.

 

„Pravi učitelji, u ove tmurne dane uneli su zrak svetla i učinili da jedna fejsbuk grupa postane velika zbornica, biblioteka i mesto susretanja, zbližavanja, traganja, nalaženja, rasta u visinu i dubinu. Magično mesto i realni teleport u neke vedrije svetove znanja. MEDICINA ANIMI – LEK DUŠE, kako piše u natpisu na jednoj biblioteci u starom Egiptu“, ističu.

 

Na stranici grupe nastavni materijali su razvrstani u sekcije po razredima i predmetima. Iz njih svi nastavnici mogu preuzeti i koristiti sadržaje za organizovanje svojih časova na daljinu, a materijali i dalje pristižu.

Administratori grupe, među kojima su nosioci titule Najbolji nastavnici EX YU: Sandra Grujevska iz Skoplja, Ivana Bašić iz Opuzena, Aleksandra Stanković iz Beograda, Ivana Milić iz Podgorice, Edita Kevro iz Mostara, Đurđica Stojković iz Banoštora, Natalija Diković iz Požege, Mirjana Spasić iz Bora, Danijela Miličić-Trebatick iz Nadalja, Aleksandar Stojković i Olivera Arizanovićiz Niša, Miljan Jeremić iz Knjaževca, Atifa Saljić iz Tutina, , Vojka Milovanović, Jelena Babić iz Pirota, Zorana Mitrović iz Pnačeva,Vera Isailović iz Arilja i Fatima Kličić iz Cazina.
Tu su i stipendistkinje Fubrajt akademije, Olivera Đeorđić Nedić iz Doboja i Dragana Gjoreska iz Skoplja, ali i Jelena Kenić, #MIEExpert, Marija Dikić, spoljni saradnik MPS, Admira Koničanin, naša alpinistkinja, Olivera Kolarić, predsednica kruševačkog udruženja biologa, kao i sjajni nastavnici regiona: Ivana Bošnjak, Marija Varsamis Simonovska, Ana Marković, Anka Rašić, Amira Čejvan, Ksenija Nađ, Aleksandra Popović, Marija Ratković, Olgica Andrić, Milijana Petrović, Ivana Radovanović, Zorica Stankić, Jelena Tomić, sekretar i Ana Bošković, direktor škole, na čelu sa Željanom Lukić Radojičić, koja je nosilac priznanja Global Teacher Prize, i jedna je od pedeset najboljih nastavnika sveta, ambasador Varkey Fonadcije za obrazovanje, ambasador i globalni savetnik međunarodnog odbora Foremost fondacije, zahvaljuju se svima koji su delili i dele svoje radove, ali i iskustva.

Posebno hvala upućuju učenicima i njihovim roditeljima na saradnji u ovom, za sve nas, novom, zahtevnom, drugačijem trenutku. Sada kada svi učimo i možemo i moramo napredovati u ljudskosti. Pri tome nam strpljenje mora biti prioritet, jer sve stvari su teške pre nego što postanu lake.

Živelo znanje, strpljenje, zajedništvo i solidarnost!
U zdravlju pisali neke zajedničke mudre priče!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com