Kultura

Zajedničkim nastupom 200 izvođača završen “Muzički edikt”

Zajedničkim nastupom Moskovskog sinodalnog hora, Hora i orkestra Radio televizije Srbije, Hora „Coro normalista“ iz Meksika i Niške crkveno-pevačke družine „Branko“ koji su izveli Stabat mater, mitropolita Ilariona Alfejeva zatvoren je Šesti međunarodni festival horske duhovne muzike „Muzički edikt“ koji je bijenalna manifestacija i već 12 godina se održava u Nišu.

Na svečanom zatvaranju festivala, uz vođstvo maestra Bojana Suđića, zajedniči je nastupilo 200 izvođača, a njihovi glasovi koji su se stopili u jedinstven božanski glas ostavio je publiku bez reči. Svečanom zatvaranju Šestog međunarodnog festivala horske duhovne muzike prisustvovao je i patrijarh srpski gospodin Irinej kao i vladika niški Arsenije, ali i ambasadori Ruske federacije i Meksika. Njima su se pridružili gradobačelnik Niša Darko Bulatović i načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski sa svojim saradnicima.

Četvrto festivalsko veče koje je održano na platou ispred Svetosavskog doma otvorio je Hor „Coro normalista“ iz Meksika kojim je dirigovao Horhe Altieri Hernandez i koji je izveo četiri kompozicije. Nakon toga je nastupio Hor Radio televizije Srbije pod diregentskim rukovodstvom maestra Bojana Suđića, da bi se na kraju četvrte večeri publici predstavili gosti iz Rusije, Moskovski sinodalni hor kojim diriguje Aleksej A.Puzakov.

Na Šestom međunarodnom festivalu horske duhovne muzike “Muzički edikt” učestvovalo je 19 horova iz 11 zemalja sa tri kontinenta, a ovog puta gosti su došli i iz Severne i Južne Amerike. Četiri večeri u Nišu je pevalo oko 500 pevača. Posebnost ovog festivala je u tome što je svako veče bilo jedinstveno po nečemu i kada je publika bila uverena da je čula onogo što do sada nije, već naredne večeri ju je dočekalo novo iznenađenje. Na sceni su se smenjivali horovi koji se ovog puta nisu natpevavali već su na očaravajući jednostavan način pokazali svoje pevačko umeće.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com