Društvo

Zajednica za primer

Slovenačka kulturna zajednica “Franc Prešern” uspešno postoji u Nišu vec 15 godina. Lepe godine i prilika da se u jubileju kaže, kako je počelo delovanje zajednice i koji su osnovni ciljevi. Predsednik zajednice je Ivica Gruden.

“Nas sedmoro entuzijasta je ideju o jednom slovenačkom udruženju u Nišu pretočilo u stvarnost. Kasnije su se i drugi uključili u rad društva puni ideja. Naša osnovna misao je bila da sve ljude slovenačkog porekla dozovemo u jednu zajednicu gde bi mogli da ostvare druženje u cilju očuvanja jezika i slovenačke kulture.”

Članstvo se uvećavalo, krenule su aktivnosti i zajednica je itekako ostvarivala svoje planove.

Foto: Tomislav Santrač

“Danas po pristupnicama zajednicu čini 376 redovnih članova, a u redovne članove ubrajaju se oni koji imaju slovenačko poreklo, a pored njih postoji grupa vanrednih ili počasnih članova koji nemaju poreklo, ali su naši prijatelji.”

Ivica Gruden posebno ističe dobru saradnju sa gradom i čelnim ljudima, pre svega u sprovođenju aktivnosti zajednice.

Ivica Gruden, Foto: Tomislav Santrač

“Mi nemamo nikakvih problema što se tiče naših aktivnosti. Grad pomaže u meri koliko može. Poslednje je bilo to da se gradonačelnik Bulatović trudi da nam ispred grada pronađe jednu prostoriju za naše aktivnosti, jer mi sada radimo u iznajmljenom prostoru i trecina našeg budžeta odlazi na zakup prostorije. Nadam se da ćemo uz pomoć grada uspešno rešiti ovaj problem.”

Svedoci smo sve većeg broja turista iz Slovenije koji posećuju Niš, a bliži se i Evropsko prvenstvo za košarkašice gde će Slovenke igrati u grupi čiji je domaćin Niš.

“U najavi doći će cak i ceo voz iz Ljubljane. Ti ljudi će se zadržati na prvenstvu, to je 7 dana, a iz naše ambasade u Beogradu imamo najavu da će ambasador sa konzulom obići reprezentaciju i navijače iz Slovenije. Mi smo tu da ih prihvatimo, ugostimo i da se osećaju kao u svojoj kući.”

Lepo i značajno. Toliko članova i aktivnosti, volje i želja i kada je tako onda je sve ostvarljivo. Velika zahvalnost i predsedniku slovenačke kulturne zajednice u Nisu, Ivici Grudenu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com