Društvo

Zahvalnice, plakete i nagrade za najuspešnije na svečanom obeležavanju Dana opštine Merošina

Na svečanom obeležavanju Dana opštine Merošina, 12. oktobar kao dan oslobođenja Merošine u Prvom svetskom ratu, gost je bio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković koji je u prisustvu, izaslanice persednika Republike Verica Lazić, državne sekretarke Ivane Popović ispred ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, genelara Vladimira Lazarevića i brojnih visokih zvanica iz regiona ispratio prigodan muzički program kroz koji su nagrađeni najuspešniji đaci i studenti ovog kraja, ali i zaslužni građani i društva.

Podeljene su nagrade zaslužnim građanima, uspešnim studentima i izvanrednim učenicima OŠ Jastrebački partizani sa odeljenjima u merošinskim selima.

Ministar Nikola Selaković u razgovoru sa Sašom JOvanovićem, predsednikom opštine Merošina

“Na ovaj dan su naši slavni preci oslobodili merošinska sela u Prvom svetskom ratu, a mi njima u slavu ustanovili ovaj datum kao Dan opštine Merošina.

Često se ranijih godina zapostavljala istorijska činjenica da su upravo Dobričani činili značajan deo slavnog Gvozdenog puka, a njih više od 350 samo kao pripadnici Gvozdenog puka dalo svoje živote u borbama za oslobođenje. Velika stradanja nisu naša sela zaobišla ni u Drugom svetskom ratu, 355 boraca iz dobričkih sela dalo je svoje živote za nacionalnu slobodu.

Dobričani su bili aktivni učesnici u mnogim istorijskim događajima, u skoro svim oružanim pokretima i bunama na ovom tlu, podizanim i vođenim u cilju nacionalnog oslobođenja srpskog naroda od turske vlasti, nemačke i bugarske okupacije. I zato je Dobrič deo istorije buntovne, porobljavane ali nikada pokorene Toplice”, rekao je Saša Jovanović, predsednik opštine Merošina.

U svom obraćanju predsednik Jovanović najavio je i izgradnju spomenika na centralnom trgu u slavu upravo oih boraca.

“Spominjući prošlost, gradimo sigurnu budućnost za našu decu, tako je u završnij fazi izgradnja vrtića za 100 mališana, čime ukidamo listu čekanja. Renovirali smo zgradu osnovne škole u selu Rožina. U školi u Baličevcu ove godine otvoreno je čitavo novo odeljenje prvog razreda, svi prvaci dobili su rančeve i školski pribor za početak školske godine.

Obezbedili smo i ove, kao i prethodnih godina, novogodišnje paketiće za svu decu iz PU Poletarac, kao i za decu sa smetnjama u razvoju. Za nama su uspešno realizovani programi za najmlađe, Dečija nedelja i Pozorišni festival za decu, koje tradicionalno organizuje Narodna biblioteka”, rekao je JOvanović-

Ulaže se u omladinu, sport, kulturu i umetnost, verske i objekte od javnog značaja. Grade se i obnavljaju sportski tereni, crkve i zgrade mesnih zajednica.

“Narodna biblioteka Merošina, svoje programe realizuje u potpuno renoviranoj zgradi sredstvima EU kroz program EU pro plus, u vrednosti 314 hiljada dolara. Iz projekta prekogranične saradnje sa bugarskom opštinom Svoge, obezbedili smo kamion smećar u vrednosti 114 hiljada evra.

Da brinemo o ekologiji pokazalo se i kroz realizovane projekte ministarstva za zaštitu životne sredine preko kojih smo nabavili još jedan kamion smećar, ali i dobili sredstva u vrednosti od 1,7 miliona dinara za uklanjanje divljih deponija na teritoriji naše opštine”, istakao je predsednik opštine.

Ova opština ima odličnu saradnju sa brojnim ministarstvima. Sa ministarstvom za porodicu i demografiju su potpisali Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike. Od ministarstva za brigu o selu dobili su autobus za prevoz stanovništva iz udaljenih sela opštine do administrativnog centra.

Od ministarstva rudarstva i energetike obezbedili su građanima sredstva za realizaciju mere energetske sanacije porodičnih kuća i stanova. Sa ministarsvom za ravnomerni regionalni razvoj potpisali su Ugovor o sufinansiranju projekta E-lrning u vrednosti od 2,1 miliona dinara. Od ministarstva za razvoj nedovoljno razvijenih opština obezbeđeno je 7 milona dinara za nabavku mini bagera i kamiona za potrebe JKP Merošina.

Opština Merošina može da se pohvaliti odličnim strateškim položajem, isprepletanim nekim od najznačajnijih putnih pravaca u ovom delu Evrope, tako je ove godine otvorena i prva faza prve deonice auto-puta Mira od Niša, odnosno Merošine, do Merdara. Novi putevi znače bolji život i bolji životni standard za građane, pa je u Merošini već sa najavama auto-puta došao značajan broj privatnih investitora, tako od ove godine u merošinskoj opštini rade fabrike TZR u industrijskoj zoni Jugbogdanovac i Mikoterm kod Aleksandova, a uskoro sa radom počinju i Ming kovačnica, Tim industrijal stil, Ferum liv grup i Arhi bet u industriskoj zoni između Merošine i Aleksandrova. One koje već rade najavljuju proširenje kapacitete, a jedina “rana” ostaje Voćar za koji se svim silama bore, kako kažu, da obnove proizvodnju.

“Da bismo olakšali protok robe i usluga obnovili smo više desetina kilometara asfaltnih puteva širom naše opštine i tu ne nameravamo da se zaustavimo. Razvoj privrede prati davanja za poljoprivredu i turizam, svake godine obezbeđujemo dovoljan broj raketa za protivgradnu zaštitu pa je šteta od grada svedena na minimum.

U godinama koje dolaze imamo ideju da poljoprivredu povežemo sa turizmom i strateški radimo na razvoju seoskog turizma, koristeći resurse koje nam je priroda nesebično darivala. Sa tom idejom osnovali smo Turističku organizaciju opštine Merošina, sa ciljem efikasne promocije turističkih potencijala naše opštine.

Za Oblačinsko jezero uradili smo projekat Programskog rešenja za uređenje, ali ne zapostavljamo ni Krajkovačko, Mali Jastrebac i Predeo izuzetnih odlika Tatkova zemunica, arheološko nalazište Kulina”, rekao je predsednik opštine Saša Jovanović.

Ovi lokaliteti su pokretači razvoja turističke ponude opštine Merošina, dok su manifestacije Smotra folklora, Dani višnje, Dobričko kulturno leto i Dečiji pozorišni festival, koje realizuju Narodna biblioteka i Turistička organizacija, dopunjuju turističku ponudu ove opštine.

“I putevi i privreda i turizam i kultura tek su u razvoju, nastavljamo da u njih ulažemo i da ih podstičemo kako bi se za Merošinu što dalje čulo i kako bi se svetom proneo glas o maloj opštini u srcu Dobriča, na raskršću važnih puteva”, rekao je prisutnima Saša Jovanovič, predsednik opštine Merošina.

Zahvalnicu kao javno priznanje opštine Merošina, dobili su:

  • Danilo Đokić iz Lepaje, za promociju opštine Merošina i posebno zalaganje u humanitarnom radu;
  • Andrija Momčilović iz Bresta, za izuzetan uspeh na medicinskom fakultetu sa prosekom 9.92,
  • Saška Nikolić iz Padine, za izuzetan usapeh postignut na studijama medicine,
  • Marko Ristić iz Balajnca za izuzetan uspeh na studijama medicinskog fakulteta u Nišu,
  • Bogdan Nikolić, učenik četvrtog razreda, iz Lepaje, za osvojeno 1. mesto na Diofantovom matematičkom takmičenju avgusta 2023. na matematičkom kampu;
  • Anastasija Mirković, VII. razred u Merošini, za treće mesto na okružnom takmičenju iz Književne olimpijade, i za osvojeno treće mesto na okružnom takmičenju iz Tehnike i tehnologije,
  • Anastasija Zekić, VII razred u Balajncu, za treće mesto na okružnom takmičenju iz Književne olimpijade,
  • Mila Pavlović, V razred u Merošini, za drugo mesto na okružnom takmičenju iz Srpskog jezika i jezičke kulture,
  • Ines Milosavljević, V razred u Oblačini, za treće mesto na okružnom takmičenju iz Srpskog jezika i jezičke kulture,
  • Danici Nikolić, V razred u Oblačini, za treće mesto na okružnom takmičenju iz Srpskog jezika i jezičke kulture
  • Nikolina Perić, VIII razred u Oblačini, za osvojeno prvo mesto na okružnom takmičenju iz Ruskog jezika i plasman na državno takmičenje i nosiocu Vukove diplome,
  • Lena Prokić, III razred u Donjoj Rasovači, za osvojeno prvo mesto na okružnom takmičenju “Mali Pjer” i plasman na državno takmičenje,
  • Dušan Vasić, II razred u Merošini, za osvojeno drugo mesto na okružnom takmičenju “Mali Pjer” i plasman na državno takmičenje,
  • Nikolina Stevanović, VIII razred u Jugbogdanvcu, za osvojeno drugo mesto na državnom takmičenju “Mali Pjer”
  • Ivona Radovanović, V razred u Oblačini, za osvojeno treće mesti na okružnom takmičenju “Mali Pjer” i plasman na državno takmičenje,
  • Petri Đorđević, učenici VIII razreda u Jugbogdanovcu, nosiocu Vukove diplome,
  • Ognjenu Radenkoviću, učeniku VIII razreda u Balajncu, nosiocu Vukove diplome i
  • Marti Jovanović, učenica VIII razreda u Balajncu, nosiocu Vukove diplome.
Dan opštine Merošina

Plaketu kao javno priznanje opštine Merošina, dobili su:

Udruženju žena “Višnja” za izuzetan doprinos u očuvanju tradicije, običaja i kulture merošinskog kraja i
Folklornoj sekcija Narodne biblioteke Merošina, za uspešno predstavljanje naše opštine, očuvanje tradicije i narodnih igara merošinskog kraja.

Dvanaestooktobarska nagrada opštine Merošina, kao javno priznanje opštine Merošina, dodeljuje se:

  • Milenki Stanković iz Prokuplja, za dugogodišnji rad i doprinos u vaspitanju i obrazovanju dece,
  • Posthumno, Ranki Ranđelović, iz Oblačine, za doprinos u očuvanju merošinskog dijalekta i ministru Nikoli
  • Selakoviću ispred Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade RS, za izuzetan doprinos u razvoju opštine Merošina,
Dan opštine Merošina

Na kraju programa svečanost je zatvorio Gudački kvartet „Alleggreo“ iz Niša sa numerama “Sole mio“, Tango „Miris žene“, „Money, money,money“, Tango „Goran Bregović“ i „Tarantela“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com