Politika

Zahvaljujući donaciji Švajcarske niški parlament biće modernizovan

Vrednu donaciju dobio je niški parlament od Vlade Švajcarce u vrednosti od oko 150.000 dolara. Delegacija Švajcarske na čelu sa predsednicom Nacionalnog veća Švajcarske Izabel More obišla je danas u okviru svoje posete Srbiji Skupštinu grada Niša i upoznala se sa tim kako on funkcioniše.

Predsednik Skupštine grada Niša zahvalio se delegaciji Švajcarske na donaciji, jer kako je rekao ona niškom parlamentu mnogo znači. Zahvaljujući sredstvima parlament će biti modernizovan, odbornici će glasati elektronski, uvid u glasanje svakog odbornika će biti transparentniji, ali će i sami građani biti sigurniji u glasanje.

Boban Džunić, predsednik Skupštine grada Niša

“Zahvaljujući donaciji efikasnost u radu biće bolja, transparentnost i efikasnost. Na ovaj način građani Niša moći će konkretnije da ostvare uvid u način glasanja odbornika. I materijali koje pripremamo za rad odbornika biće transparentni i dostupni građanima. Ja sam i obećao da ćemo biti otvoreniji i transparentniji prema građanima”, istakao je Džunić.

On je izrazio divljenje na način demokratičnog rada parlamenta u Švajcarskoj, obzirom da se radi o državi sa najkonkretnijom demokratijom, tako da će iskustva koja će preneti našem biti dragocena za budući rad. Džunić je razgovarao sa Izabel More o dva politička sistema  dve zemlje i uopšte o demokratiji.

Foto: V.M.

Predsednica Nacionalnog veća Švajcarske zahvalila se predsedniku Skupštine grada Niša što je izdvojio vremena uprkos tome što danas slavi slavu sa svojom porodicom.

Izabel More, predsednica Nacionalnog veća Švajcarske

“Švajcarska ulaže u saradnju i razvoj kako bi unapredila mir na evropskom kontinentu. U tom okviru Švajcarska invenstira 20 miliona evra u Srbiju. U okviru tih projekata za koja Švajcarska izdvaja sredstva, ova zelja je uložila i u ovaj projekat koji se tiče zakonodavne vlasti. U cilju postizanja potpune demokratije jako je bitno da građani u jednom malom gradu mogu da imaju mogućnost da učestvuju u svemu. Zato mi je veoma drago da proverim na licu mesta kako to sve funkcioniše na lokalnom nivou. Moja funkcija, obavezuje me i na izvesnu kontrolu i tok realizacije projekata koje je finansirala švajcarska vlada budući da parlament odobrava novac koji se investira’’, kazala je Izabel More.

Ona je rekla da je Švajcarskoj mala zemlja. U njoj živi oko 60.000 Srba koji su jako vezani za svoje poreklo i to pokazuju i time što usmeravaju svoje investicije ka svojoj zemlji što potvrđuje i stotinka preduzeća iz Švajcarske koja su aktivna na ovoj teritoriji.

Foto: V.M.

Izabel More je najavila svoje susrete sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem i ministrom finansija Sinišom Malim, što je, kako je ocenila, dokaz izraženog prijateljstva dve zemlje.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com