Društvo

ZAGRLIO ZVEZDU ZORNJAČU I JOŠ SIJA PROSLAVLJENI ZORAN TUTA ŽIVKOVIĆ: Preživeo čak i invaziju Iraka na Kuvajt

Godine prošle i zasluženo odmaraju, čuvaju sudbinu i sećanja. Rasanjen život napisao knjigu koja se pamti i uzdiže u nebesa, i svaki pokušaj vraćanja u vreme, drag je i mio i itekako vredan. A on u legendi i sećanju Zoran Tuta Živković. I upravo zato, u budućem biografskom filmu koji je u pripremi i koji uskoro treba da počne da se snima, podsetićemo se prebogatne rukometne karijere ovog Nišlije.

City Produkcija ne želi da zaboravi sportske velikane koji su nadaleko proneli slavu Niša i naše zemlje i zato se odlučila da snimi ovaj film.

A sve počinje kao san koji želite da pretvorite u cilj i to je želja. Zažmuriš i poželiš. Od Jeronimove ulice u Šećer mali, sa prvim dečačkim igrama, do Šećerane i Sokolane, od prvih sportova do rukometa i prvih rukometnih koraka u pijonirskim a zatim u svim narednim selekcijama. Podsetićemo i na prve Zoranove trenere, čika Miću, Čedu i Lajšu. Kako nadmudriti vreme i nedati mu da zaboravi. Samo važnim i značajnim snovima koji se ostvare i sonatom trajanja.

Zoran je svoju golmansku, rukometnu karijeru, započeo u Železničaru, a kasnije nastavio u Priboju, Crvenki, Šapcu, kasnije i u Nemačkoj. Prirodno je slutiti da se u njegovom životnom prtljagu našlo mesta i za te uspomene. Nezaboravljaju se godine uspeha tako lako i nebi smele otići u zaborav. Posebno traju uspomene na nastupe u omladinskoj, a kasnije i u seniorskoj reprezentaciji.

Foto: privatna arhiva

On nije dao da vreme stoji . Posle aktivnog igranja, hteo je da bude jedan novi svet i dokazao je. Dva puta se sanja sportski san, prvi put kad poželite a drugi put kada doživite. Sve je Zoran doživeo. Od diploma i pehara do titula i zlatnih medalja na Evropskim i svetskim prvenstvima i olimpiskim igrama. To je zrak vremena koji sudbinu i uspeh prati.

Najvrednije bogastvo je u moru senki. Treba pronaći sebe samog i onda traješ. Zoran je itekako verovao u sutra i nije dao da mesec svoju menu ugasi. Upustio se u izazove i eto titula. Sa Železničarom 4 Kupa, vice šampion države i finale Kupa pobednika Evrope. Sa Crvenkom Kup i prvenstvo Jugoslavije i polufinale Kupa šampiona. Ipak sa Metaloplastikom je osvojio najviše. Dva prvenstva Jugoslavije, titulu vice šampiona i prvaka Evrope. Večiti optimizam, neprekidno trajanje i želja za uspehom i pobedama, čini njegovo JA i to je mnogo jače od ostvarenog. Tako se stiže do olimpa, do Olimpijade i zlatnih medalja najpre u Minhenu 1972, zatim u Los Andjelesu 1984 i zlata na Svetskom prvenstvu u Cirihu 1986 godine.

Poseban segment karijere Zorana Tute Živkovića jeste rad u nekoliko stranih selekcija. Najpre Kuvajtu, Tunisu i Egiptu, i još mnogo toga što se nezaboravlja.

Sve ovo su samo delovi prebogatog mozaika Zoranove životne priče koju ovoga puta potpisuje njegov dugogodišnji prijatelj i svedok mnogih dešavanja novinar Tomislav Santrač u saradnji sa sporskim novinarom Dušanom Jocićem. Svoje zadovoljstvo ovim filmom ne krije ni producent Oliver Paunović.

Tomislav Santrač, Oliver Paunović, Zoran Tuta Živković i Dušan Jocić

“Ideju da snimimo film o niškoj i srpskoj rukometnoj legendi dao mi je sportski novinar Narodnih Novina Dušan Jocić i ja sam mu zahvalan na tome. Zoran Tuta Živković jedan je od naših najtrofejnijih selektora svih vremena. On je naš Nišlija i on zaslužuje da kroz film bude upamćen i sačuvan od zaborava”, rekao je producent Oliver Paunović.

“U filmu ćemo pričati i o onome što je sa one strane sporta. Kako je preživeo invaziju Iraka na Kuvajt i kako je granata prošla kroz njegov stan. O tome kako je doživeo najveće državne počasti u Egiptu od tadašnjeg predsednika Mubaraka. Govorićemo o njegovom strahu od letenja a obišao je avijonom najmanje 2 puta zemaljsku kuglu. Ukazaćemo na suze radosnice, na osmeh, na vreme. Pričaćemo još o mnogo čemu. Važno je i zadovoljstvo Zoranovo i ideja da se snimi film o njemu.,” objašnjava Santrač.

“Hvala Citi Produkciji. Nisam do sada imao ponuda za film. Bilo je ideja da se napiše knjiga posvećena meni ali ovo je nešto drugačije. Sada kada najviše vremena provodim sa unucima, neka ostane zapis njima i generacijama koje dolaze. Zaista se iskreno radujem i hvala vašoj Produkciji”, rekao je Zoran Tuta Živković.

Zoran Tuta Živković je stigao sam da čuje one koji pričaju o njemu. Sreća i uspeh je ono u šta se veruje ili pod tim imenom pamti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com