DruštvoZdravlje

Zagadjenje vazduha u Nišu i dalje obara rekorde

Vazduh koji su gradjani Niša udisali pretprošle noći bio je najzagadjeniji u ovoj godini, ali minule noći bio je još zagadjeniji, i grad je oborio sopstveni neslavni rekord, zabeležen januara prošle godine.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, koncentracija PM10 čestica juče u 18 časova iznosila je 341,9 mikrograma po metru kubnom, što je skoro sedam puta više od dozvoljene vrednosti, a koncentracija PM2,5 čestica bila je 337 mikrograma, što je trinaest i po puta više od dozvoljene vrednosti.

Koncentracija PM10 čestica 4. januara 2020. godine iznosila je 333 mikrograma po metru kubnom.

U periodu od 2011. godine do 2018. godine maksimalna izmerena koncentracija PM10 čestica u Nišu bila je 257 mikrograma po metru kubnom.

Gradjani Niša sinoć su na društvenim mrežama delili podatke medjunarodnih organizacija koje mere kvalitet vazduha, a koji su pokazivali da je Niš bio grad sa najzagadjenijim vazduhom na planeti.

Po mišljenju stručnjaka, razloge za ekstremno zagadjenje vazduha u Nišu treba tražiti u činjenici da se individualnim ložištima zagreva 50 odsto domaćinstava i da u gradu postoji veliki broj ustanova koje za grejanje još koriste lož ulje, mazut i ugalj.

Razloge treba tražiti, govore stručnjaci, i u sve intenzivnijem saobraćaju i sve većem broju vozila u gradu.

Prema podacima Policijske uprave, 2018. godine u Nišu su registrovana 82.033 vozila, što je za 18.500 više nego 2008. godine.

Lekari savetuju da, dok problem zagadjenja ne bude rešen, gradjani, posebno osetljive kategorije stanovništva ostanu u svojim kućama kada su povećane koncentracije PM čestica, a to je uglavnom u večernjim i ranim jutarnjim satima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Mislim da to nema veze sa saobracajem.Ne verujem da automobili stvaraju bas toliko aerozagadjenje. Uvece ne mozemo da disemo.Mi smo posle duzeg razmisljanja i informisanja za kucu kupili ruski preciscivac vazduha zbog cerkice,morali smo nekako da joj pomognemo da barem u svom domu dise cist vazduh.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com