Stari Niš

ZAČECI NIŠKOG TENISKOG SPORTA

Za Niš slobodno može da se kaže da je uspešan sportski grad. Mnogi sportovi, klubovi i sportisti nosioci su mnogih uspeha medalja i priznanja i zaslužuju da se kaže nešto više o njima. U narednih nekoliko tekstova potsetićemo se razvoja nekih od sportova u Nišu. Ovom prilikom govorimo o nastanku belog sporta.

Kada je na novoj lokaciji, na Crvenom Krstu 1930. godine završen kompleks objekata nove Fabrike duvana u Nišu, on je u svakom pogledu predstavljao jedno izuzetno uspelo industrisko i arhitektonsko dostignuće. On je takodje imao i dovoljan broj stručnih činovnika, ekonomista, pravnika i inžinjera svih struka koji su vodili proizvodni proces i održavali fabriku. Za ovaj broj stručnog osoblja izgradjene su u okviru fabričkog kompleksa dve stambene zgrade sa 24 stana i to se zvalao kolonija fabrike duvana.

Projektanti fabrike su u Koloniji izgradili nekoliko sportskih objekata medju kojima i jedan teniski teren. Ovaj teren je verovatno bio prvi te vrste izgradjen u Nišu 1926. do 1929., što je svakako činjenica o kojoj treba voditi računa kada se radi o istoriji belog sporta u Nišu.

Sam teniski teren je bio, izgradje od na licu mesta livenih betonskih ploča. Teren je bio u teniskom žargonu brz. U jednom uglu terena bila je mala drvena kućica koja je služila za presvlačenje tenisera i čuvanje mreže.

Prvi korisnici ovog terena bili su svakako neki od inostranih učesnika u gradnji Fabrike kao i njeni inženjeri koji su se školovali u inostranstvu. Medju inžinjerima koji su popularisali ovaj sport bili su Dragoljub Kujundžić i Nahid Teskeredžić. Kasnijie su teren najviše koristila deca stanovnika Kolonije i njihovi drugovi iz grada. U Nišu je postojao još jedan betonski teren na lokaciji u Čairu, u blizini sadašnje Sportske hale, ali njegov istorijat nije poznat.

Tako je nastao teniski sport u Nišu i danas na stotine zaljubljenika pohodi teniske terene kroz takmičenja , treninge i rekreaciju a zabeleženi su lepi uspesi klubova i pojedinaca.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com