EkonomijaVirus Korona

Zabranjeno povećanje cena za 36 proizvoda

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je država zbog situacije u vezi sa koronavirusom donela odluku o ograničenju cena 36 proizvoda i zabrani izvoza pojedinih životnih namirnica i zaštitne opreme.

Ljajić je u izjavi za Televiziju Prva podsetio na to da građani mogu da prijave inspekciji ukoliko prodavci ne postupaju po novim uredbama, za čije su kršenje predviđene kazne.

Prema njegovim rečima, pre vanrednog stanja prodavci su legalno mogli da povećavaju cene, iako to nije bilo moralno, ali sada, u situaciji vanrednog stanja, to neće biti moguće.

On je napomenuo da je tržišna inspekcija objavila 25 brojeva telefona i imejl adresa u 25 gradova na kojima građani mogu da prijave sve nepravilnosti, kao i poseban broj koji se odnosi na cene zaštitne opreme, pre svega maski i rukavica.

Potpredsednik Vlade, odgovarajući na pitanje da li će se u situaciji vanrednog stanja menjati radno vreme prodavnica i supermarketa, objasnio da će o tome odlučivati lokalne samouprave.

Na spisku su brašno od pšenice, hleb, jestivo ulje suncokretovo, beli šećer, so, voda, povrće i voće, zatim testenine, sveže meso i mesne prerađevine, riba.

Na spisku su i termički obrađeno kravlje mleko (pasterizovano i sterilizovano), mleko u prahu, jogurt, kokošija jaja, dečija hrana, sapun, šampon, pasta za zube, deterdženti, rukavice (i odeća i pribor za odeću) od plastičnih masa.

Na listi su i pelene za decu i odrasle, maramice, ubrusi (u rolni i na komad), toalet papir, maske, plastične sa tekstilnim filterom, prekrivke, tekstilne za hiruršku upotrebu, hirurško odelo od papira, papirne maske, gumeno zaštitno odelo, gumene rukavice, hiruške i ostale.

Mere se odnose i na tekstilna hiruška odela, varikinu i ostale dezinfektante, asepsol, alkohol i zaštitne naočare.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com