Stari Niš

Zaboravljena? Kuća Ljube Golubovića na niškom keju “trune”

Da je početkom XX veka Niš bio grad u kome je živeti i raditi postalo donekle i prestiž brojni su dokazi u primerima da sve bogatiji trgovci, zanatlije i industrijalci iz malih okolnih gradova svoje radnje i kapital zarađen od posla ulažu u nekretnine u Nišu, piše Vladimir Jovanović.

Jedan od njih bio je i poznati svrljiški trgovac i političar Ljuba Golubović prvi posleratni predsednik opštine Derven (Na prostoru današnjeg Svrljiga, sve do 1931. godine funkcionisale su dve opštine – Svrljig i Derven.) koji je 1925. godine za svoju decu podigao jednu velelepnu gradsku kuću na prelepom mestu kraj reke u centru Niša.

KUĆA GOLUBOVIĆA: Vladimir Jovanović

Projektovana od nepoznatog autora svojom floralnom i geometrijskom plastikom u malteru, te originalnim rešenjima u vidu pilastra, atikom na bočnim krilima kuća je izgrađena u stilu tradicionalizma, nesumnjivo je da je odrađena iz ruku svakako odličnih majstora. Dekorativni elementi na njoj u vidu rozeta, medaljona, stubića i ostalih ukrasa odliveni su od pečene terakote i vajarske gline što se i danas može primetiti.

Golubović je kuću podelio na dva dela a iako se na prvi pogled čini da su dva jednaka simetrična dela to nije baš tako. Zapadni krak broj 12 koji je pripao sinu Milanu je ipak bio malo veći što i nije čudno jer objašnjava da je ipak muško dete imalo bar malu prednost.

Milan u Svrljigu od milošte nazvan Laca je kao radikalski prvak nastavio očevim stopama te je na izborima za opštinsku vlast 15. avgusta 1926. godine izabran za predsednika opštine (istovremeno i predsednika Suda) i tu je ostao sve do šestojanuarske diktature i preuređenja dotadašnje Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca u Kraljevinu Jugoslaviju, kada je smenjen sa dužnosti predsednika opštine Svrljig. Drugi neznatno manji deo kuće u broju 10 pripao jer ćerki Zagorki Stefanović rođenoj Golubović.

Kao vredan arhitektonski spomenik kuća je 1987. godine stavljena pod zaštitu zakona a iako odavno napuštena i dosta devastirana nekako i dalje pleni svojom lepotom. Iako je trenutno u vlasnistvu SPC, njena dalja sudbina ostaće izgleda i dalje misterija za građane Niša, piše Jovanović.

AUTOR: Vladimir Jovanović

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

7 Komentara

  1. Imam jedno pitanje, odakle Crkvi toliko vrednih nekretnina? Recimo i kuća u kojoj se nalazi Irish pub pripada crkvi?

  2. Ка сам власник друге половине и радо би јех продала али немам купца сви заинтересовани купци да ми се јаве

    1. Sladana,ja sam Olivera ako mozemo da se cujemo,svojevremeno sam se bila cula i sa tvojom majkom.pizdrav

    2. Draga Sladana rado bi se cula sa Vama ako je moguce.Svojevremeno sam razgovarala sa vasom
      majkom.
      Srdacan pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com