Kultura

ZA ZBIRKU „PESME IZ LIMBA“: Nenadu Miloševiću uručena nagrada „Branko Miljković“

U Gradskoj kući u Nišu uručena je književna nagrada “Branko Miljković” pesniku Nenadu Miloševiću za zbirku “Pesme iz Limba”. Jedna od najznačajnijih književnih nagrada na ovim prostorima dodeljuje se 49 godina. Priznanje je pesniku uručila zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović. Nagradu dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije, a organizator dodele je Niški kulturni centar.

 

 

‘’Velika poezija se piše iz dubine duša, iz tog osluškivanja duše sa kojom smo samo povremeno u vezi, a da li je to trenutak inspiracije, trenutak patnje ili sreće  to zavisi i menja se. Prava, istinska poezija traži  nadahnuće. Branko Miljković je živi dokaz toga. Da nekom tako mladom muze mogu da budu tako  naklonjene i da se iz toga rodi velika, prava poezija koja trpi i vreme koje joj ništa ne može. Snažna poezija u sebi čuva neku tajnu koja izaziva čitaoce a u ovom slučaju i nas pesnike da se uvek pitamo o čemu se tu radi i u čemu je tajna. I da je nikada ne otkrijemo do kraja jer je poezija takva, nikada ne daje istunu do kraja kao nauka ili filozofija. Samo taj dodir živoga i mrtvoga, božanskog i ljudskog, da tu dramu pokaže’’- kazao je Milošević nakon uručenja nagrade.

Dodaje da je u otklonu od nadrealizma koji je voleo kao čitalac pre nego je postao pesnik, tu je negde odbacio i Miljkovića kada je počinjao kao pesnik.

Foto: V. P.

‘’Kada se sve to sklonilo od mene, kada sam prošao kroz jedan čitav put koji je trajao nekoliko decenija mog isčitavanja lektire, svetske pa i naše poezije, onda sam došao, možda u pravi čas do Brankove poezije. Imao sam i to iskustvo da priđem  da priđem toj složenoj simbolici njegove poezije. Imam it u sreću da danas mogu da komuniciram sa Brankom kao pesnikom’’- dodao je Milošević.

Da nagrada ‘’Branko Miljković’’ ode u ruke Nenada Miloševića za knjigu pesama „Pesme iz limba“ u izdanju Kulturnog centra Novog Sada odlučio je žiri u sastavu Goran Maksimović, predsednik i Dragan Bošković i Vojislav Karanović, članovi, na završnoj sednici održanoj 28.juna.

”Nenad Milošević je napisao ubedljivu pesničku knjigu. Dosta dugo je, na Karverovom tragu, težio detaljnom opisu pojedinih segmenata stvarnosti. Sada je svoju poeziju delikatno uklopio u šire narativne strukture kojima se evocira lično i kolektivno sećanje na prošle događaje, i postavlja pitanje o prirodi veze jezika i stvarnosti. Suptilna ironija, ispitivanje granica (auto)biografije i poezije, diskurzivna pesnička samosvest, čini knjigu „Pesme iz limba“ dostojnom pevanja Branka Miljkovića. U najužem izbor žiri je, pored ove knjige, izdvojio i „Toplo bilje“ Bojana Vasića i „Povremena poput vikend-naselja“ Maše Seničić, za koje takođe smatra da su posebno obeležile pesničku produkciju 2019. godine,” stoji u obrazloženju dodele nagrade.

Nagrada se sastoji od povelje, statuete i novčanog iznosa.

Nenad Milošević rođen je 5. jula 1962. godine u Zemunu. Objavio je sedam knjiga pesama i njegove pesme i eseji prevođeni su na ruski, grčki, poljski, francuski, engleski, španski, nemački, slovenački i makedonski jezik. Zastupljen je u nekoliko antologija srpske poezije na stranim jezicima kao i u nekoliko domaćih antologija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com