Društvo

Za vozače komunalnih vozila biće potrebna samo C kategorija

Na sednici Gradskog veća Grada Niša usvojena je izmena Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova u JKP “Mediana”, po kojoj vozači komunalnih kamiona i mašina ne moraju imati zvanje saobraćajnog tehničara, već samo položenu C kategoriju.

Ova izmena predložena je zbog toga što je do sada vrlo teško bilo pronaći radnike, a i Zakon omogućava da svako ko ima C kategoriju može upravljati komunalnim vozilom, naveo je direktor JKP “Mediana” Dragoslav Pavlović.

“Mi smo jednostavno prinuđeni da na tržištu rada tražimo ljude koji umeju da voze i koji imaju položen ispit za vožnju. Zato više nema smisla da u sistematizaciji stoji u opisu i popisu posla za vozače komunalnih vozila isključivo Saobraćajno-tehnička škola, ali ne samo za to, nego i za neke poslove koji su vezani za proizvodnji proces pre svega u radionici. To su radna mesta podmazivač, perač, hidrauličar, tako dalje. Tu smo morali malo da proširimo mogućnosti da i neki drugi ljudi konkurišu za taj posao. Iz tog razloga smo doneli odluku da malo izmenimo opise i popise posla”, rekao je Pavlović.

Svako od vozača u JKP “Mediana” mora da prođe obuku upravljanja kamionima i mašinama u okviru Pravilnika o bezbednosti i zdravlju na radu.

Dragoslav Pavlović; foto: P. V.

“Mi smo u konstantnoj potražnji za ljudima koji žele da rade kao iznosači komunalnog otpalda, kao čistači na ulici i pre svega kao vozači komunalnih vozila, zato što je to mesto koje ne može da radi svako. Radi se o velikim vozilima, uskim ulicama u centru grada, vozač komunalnog vozila odgovara kako za saobraćaj, za pešake, tako i za svoju ekipu koja se kreće sa njim, sa tim komunalnim vozilom. Zato je to vrlo odgovorno radno mesto i ne može da ga radi svako”, naglasio je Pavlović.

On je dodao da vozači i iznosači komunalnog otpada spadaju u poslove sa povećanim rizikom i rade 36 sati nedeljno, kako je i predviđeno Pravilnikom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com