EkonomijaPolitika

Za vlast budžet za 2023. razvojni, za opoziciju bajka

Projekcija budžeta za narednu 2023. godinu iznosi 13 milijardi i 440 miliona dinara, što je za oko dve milijarde više u odnosu na budžet za 2022. godinu. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kaže da je posebno ponosna na to da je budžet razvojni i za 32 posto veći u odnosu na budžet iz 2010. godine kada su preuzeli vlast. Dodala je i da su njeni prethodnici morali da vraćaju dugove koji su napravaljeni mnogo mnogo ranije.

 

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

“Mi smo budžet za 2023. godinu pravili od 1. januara. Osluškivali smo potrebe građana kroz karavan i želeli smo da sve njihove primedbe, sugestije i želje stavimo u budžet.

On je razvojni, vrlo zdrav, stoji na čvrstim nogama i istovremeno i socijalni”, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Povećanje prihoda se najviše odnosi na povećanje naplate poreza na zarade, poreza na imovinu i doprinose za uređenje građevinskog zemljišta. Ove tri pozicije najviše doprinose punjenju budžeta. Predsednik Skupštine grada Niša dr Boban Džunić kazao je da je za projekte koji se tiču kapitalnih investicija za narednu godinu izdvojeno preko tri milijarde dinara.

Boban Džunić, predsednik Skupštine grada Niša

„To su infrastrukturni projekti, radi se o mreži vodovoda, kanalizaciji, revitalizaciji i izgradnji ulica, učešće u projektima energetske efikasnosti, ulaganje u turizam, pre svega akva-park koji je u izgradnji. Kao i ono što je tema prethodnih meseci jeste i konačno otvaranje arheološkog nalazišta „Medijana“ gde je Grad Niš opredelio značajan sredstva“, izjavio je Džunić.

On je rekao da je u budžet uvrštena i suma novca za projekat izgradnje lifta u zgradi Skupštine Grada, kako bi se olakšao pristup osobama sa invaliditetom toj zgradi.

Gradske opštine će dobiti više sredstava od Grada za ukupno oko 23 miliona u odnosu na prethodnu godinu. Davanja u ovoj godini bila su 213 miliona, a u 2023. godini biće 236 miliona dinara. Pantelej će dobiti 56 miliona, Crveni Krst 45 miliona, Opštini Palilula 52 miliona, Medijani, centralnoj i najvećoj opštini, 39 miliona i Niškoj Banji 44 miliona dinara.

Miodrag Stanković ispred koalicije „Niš moja grad“ smatra da je budžet bajka i navodi da je podneo čak 40 amandmana na predlog o budžetu, ali su mu svi amandmani odbijeni.

Miodrag Stanković, odbornik Skupštine grada Niša

„Ne mogu da verujem da ova vlast ima takav odnos prema opoziciji da sve ono što mi smatramo da je važno oni smatraju da je potpuno pogrešno. Budžet i sam govori da je jedna bajka, koju stalno slušamo od vlasti da imamo neka nova radna mesta, nema tih radnih mesta, i to se jasno vidi u izveštaju o realizaciji budžeta za devet meseci. Takođe, vidi se da se prihodi od poreza na imovinu uvećavaju, čak četiri puta je veći nego što je bio do 2012. godine kada je u pitanju realizacija“, rekao je Stanković.

Njegov koalicioni kolega, Branislav Jovanović smatra da je nedopustivo što još uvek nema Programa izgradnje grada uz budžet, što je praksa svake godine.

Branislav Jovanović, odbornik koalicije “Niš moj grad”

„Niti je taj budžet razvojni, jer su to iste pare, razvijaće se Niš naredne godine isto kao što se razvijao ove godine. Svake godine uz budžet je išao i Program izgradnje grada, sada ga nema. Ne zna se šta će se raditi naredne godine, niko ništa ne zna u ovom gradu, što je katastrofa“, izjavio je Jovanović.

Dodao je da ne vidi perspektivu u ovom gradu, gde za četiri godine nije otvorena nijedna fabrika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Ovo nije realno. Budzet Novog Sada je preko 40 milijardi, Niš bi morao imati bar 20 milijardi. Razumem da je slabije razvijena opstina, ali da je 3 puta manji budzet, a grad ima 120k manje stanovnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com