Društvo

Za veću energetsku efikasnost Nišlijama na raspolaganju 40 miliona dinara

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i ministarka rudarstva i građevine Zorana Mihajlović pozvale su stanovnike Niša da se prijave za subvencije koje država i grad odobravaju u cilju povećanje energetske efikasnosti. Rečeno je da građani mogu da dobiju bespovratna sredstva za zamenu stolarije, izolaciju kuće, zamenu kotlova i postavljanje solarnih panela.

Sotirovski je kazala da će grad Niš ove godine za tu namenu imati 40 miliona dinara, s tim što će 20 miliona biti izdvojeno iz gradske kase, još toliko iz državnog budžeta. Ona je podsetila da je za unapređenje energetske efikasnosti grad prošle godine imao na raspolaganju 19 miliona dinara.

“Na konkurs za dodelu subvencija unapređenje energetske efikasnosti javilo se 420 porodica, a 188 njih je već dobilo ugovor. Svim tim ljudima će računi za struju biti itekako manji i moći će komfornije da žive”, izjavila je Sotirovski.

 

Ministarka Zorana Mihajlović rekla je da će ove godine građani Srbije moći da konkurišu za četiri milijarde subvencija, od kojih dve milijarde daju gradovi i opštine, a dve milijarde obezbeđuje država.

“Ove godine smo potpisali ugovor sa 151 opštinom o odobravanju subvencija, a prošle godine nam se javilo 67 opština. Ovo povećanje broja znači da su ljudi postali svesni šta znači unapređenje eneegetske efikasnosti”, kazala je Mihajlović.

Prema njenim rečima, prethodnim pozivom za dodelu subvencija obuhvaćeno je 5.500 domaćinstava, a kada oni budu realizovali svoje projekte emisija ugljen dioksida biće smanjena za 20.000 tona godišenje, usled smanjene potrošnje energenata. Mihajlović i Sotirovski posetile su danas dve porodice u Nišu koje su dobile subvencije za povećanje energetske efikanosti svojih kuća, odnosno za postavljanje izolacije i za zamenu stolarije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com