Društvo

Za unapređenje energetske efikasnosti 40 miliona, za zamenu kotlova 20 miliona

Skupština grada Niša donela je danas odluku o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti koje imaju za cilj unapredjenje energeteske efikasnosti stambenih zgrada i porodičnih kuća, što će omogućiti domaćinstvima da ove godine za tu namenu dobiju bespovratno ukupno 40 miliona dinara.

Gradski energetski menadžer Bojan Gajić je izjavio da se očekuje da će Nišlije za zamenu individualnih ložišta na ugalj, drva i mazut, kotlovima na pelet, kao i za priključenje na sistem daljinskog grejanja, moći u 2022. godini da dobiju 20 miliona dinara.

“Uključujući i učešće gradjana, ove godine očekujemo da preko milion evra bude uloženo u energetsku sanaciju stambenih zgrada i porodičnih kuća”, rekao je Gajić u Skupštini grada Niša.

On je kazao da je odluka koju su odbornici danas usvojii predstavlja pravni osnov da se iz budžeta grada izdvoje sredstva i da se grad prijavi na konkurs koji je raspisalo Ministarstvo rudarstva i energetike.

“Konkurs ministarstva je otvoren do 17. februara, a nakon toga će biti utvrdjeno koliko će koja lokalna samouprava dobiti para. Očekujemo da u roku od dva do tri meseca nakon toga bude raspisan konkurs za dodelu subvencija gradjanima”, izjavio je Gajić.

 

Podsetio je da su konkursi za zamenu ložišta i za unapredjenje energetske efikasnosti bili raspisani i prošle godine, ali sa mnogo manjim iznosima.

“Gradjani Niša su prošle godine za unapredjenje energetske efikasnosti dobili 10 miliona iz budžeta grada i devet miliona od republike, a za zamenu ložišta na raspolaganju im je bilo 5,6 miliona iz budžeta grada i 12 miliona iz budžeta Ministarstva za energetiku. Od tog iznosa za zamenu ložišta nije utrošeno pet miliona i taj iznos će verovatno biti prebačen za ovu godinu”, objasnio je Gajić.

Prema njegovim rečima, po prošlogodišnjem konkursu, subvencije za zamenu ložišta dobiće 150 do 160 domaćinstava, a subvencije za unapredjenje energetske efikasnosti najviše 180 domaćinstava.

Gajić je kazao da bi subvencije tokom ove godine trebalo da dobije još 700 do 800 domaćinstava, s obzirom da se za tu namenu planira mnogo više novca.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com