DruštvoHronika

Za tri godine ni jedno dete nije stradalo u zoni škola

Zahvaljujući intenzivnom radu i preventivnim merama koje preuzimamo, postignuto je da u blizini škola već tri godine unazad nema nastradale dece, kazao je ministar ununutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji boravi u Nišu i tom prilikom posetio Osnovnu školu “Dušan Radović” gde je pozdravio prvake, razgovarao sa njima o ulozi policije i školskog policajca i prisustvovao predstavi “Pažljivko”.

On je istakao je da će policija i u narednom periodu nastaviti sa intenzivnim i preventivnim radom kako bi njamlađi osnovci bili sigurni na putu od kuće do škole i od škole do kuće. Policija će, dodao je Stefanović, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i školama nastaviti da edukuje najmlađe kako da budu što bezbedniji i sigurniji u saobraćaju. Agencija za bezbednost saobraćaja je ovom prilikom poklonila školi saobraćajni poligon na kome najmlađi učenici mogu da savladaju vešteni koje će im koristiti u svakodnevnom životu.

 

Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova; Foto: V.P.

“U Nišu smo u prethodnoj godini održali preko 2.000 predavanja koja će se svake godine povećavati, a pored redovnih policijskih službenika u ova predavanja uključeni su i penzionisani policijski službenici i vatrogasci koji će svoje znanje i iskustvo preneti deci iz 12 oblasti koje mi predajemo. Drago mije da su to prihvatila i deca i roditelji. Ta predavanja imaju preventivnu ulogu i životnu ulogu koja će već sada shvatiti šta je ulogapolicije i šta je bezbednost u saobraćaju, kazao je Nebojša Stefanović i dodao:

“Mi već danas imamo podatak da nam u prethodne tri godine ni jedno dete nije stradalo u saobraćaju u zoni škole. Zato je moja molba upićena svim učesnicima u saobraćaju da budu oprezni , da budu pažljivi, posebno u ovom mesecu kada su prvaci krenuli u školu i kada se još uvek navikavaju na sobraćaj. I roditeljima i učesnicima u saobraćaju velika molba da budu pažljivi kako bi deca bila bezbednija. Policija je tu, sve naše aktivnosti su usmereni ka tome da se bilo kom detetu u Srbiji bilo šta desi. Spremni smo da sarađujemo sa svima, da ukažemo na opasnosti, ali i šta mi pteduzimamo da do nesreća ne dođe. Na to ukazuje stalno i konstantno smanjenje krivičnih dela u Srbiji.”

Poželevši prvacima srećan polazak u školu, Stefanović im je rekao da je policija tu zbog njih i da policajcima uvek mogu da se obrate, jer su tu da se staraju o njihovoj bezbednosti i sigurnosti, da im budu pravi prijatelji kada god zatreba. Školski policajac im uvek na raspolaganju i njemu mogu da se obrate za svaku pomoć i sve što im se učini sumnjivim. Podsetio je i na opasnost koja najmlađe vreba sa interneta.

“Najveći broj dece ima i mobilne telefone i može biti podložno izazovima i riziku na internetu, tako da i sajber bezbednost igra veliku ulogu u tome, a učimo ih i koje su opasnosti od narkomanije i svega što može da ih snađe u životu. Ono što je dobro je da imamo odličnu saradnju škola i policije, ali i sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i lokalnom samoupravom. Sve to ukazuje na dobar sistem rada, da su naša deca bezbedna i da možemo da očekujemo još bolje rezultate u budućnosti”, istako je Stefanović.

Foto: V.P.

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević ukazala je da je početak školske godine period kada je povećan rizik od stradanja dece u saobraćaju u svojstvu pešaka i zamolila je sve, kao i ministar Stefanović, da budu oprezni u saobraćaju.

“Roditelje su prevashodno ti koji bi deci trebalo da budu promoteri bezbednog ponašanja u saobraćaju i da obavezno bezbedno prevoze svoju decu i koriste sve zaštitne sisteme”, kazala je ona.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com