Kultura

Za svetski dan poezije “Provetravanje pesme” – Jubilarni deseti put

Prvi dan proleća na severnoj hemisferi tradicionalno se širom planete obeležava i kao Svetski dan poezije, a u Nišu se uobičajeno 21. marta okupljaju pesnici i ljubitelji poezije povodom Provetravanja pesme, podsećaju organizatori.

Program se održava u atrijumu Filozofskog fakulteta u Nišu i u Niškom kulturnom centru. Ulaznice se ne naplaćuju, ali organizatori pozivaju sve posetioce da pošalju jednu poruku na humanitarni broj po slobodnom izboru.

Program obeležavanja Svetskog dana poezije otvara Pesnički maraton u atrijumu Filozofskog fakulteta u Nišu.

Taj deo programa su osmislili profesori i studenti kao celodnevno slavljenje poezije i lepe reči, a prvi pred publiku izlaze studenti Srbistike, u utorak 21. marta 2023. godine, od 10 sati pre podne. Do kraja dana na ovom istom mestu, u učionici na otvorenom i učionici 23a, smenjivaće se i studenti i profesori sa više studijskih grupa ovog fakulteta.

Od 13 časova u goste studentima dolaze članovi Društva književnika i književnih prevodilaca Niša, a između ostalih poeziju će govoriti i predsednik Društva Dalibor Popović Pop.

U 11 sati pre podne u prostoru Niškog kulturnog centra održaće se Konferencija za javnost u okviru koje će biti predstavljen novi broj književnog časopisa Gradina i saopšteni rezultati konkursa „Brankova pohvala svetu“ koji organizuje porodica Miljković. Članovi ovogodišnjeg žirija su pesnici Goran Stanković, Đorđe Despić i Enes Halilović.

“U istom prostoru NKC-a, od 19:30 biće predstavljena nova knjiga poezije „Svrake, vrane, gavrani“ Aleksandra Vojinovića. Ova knjiga predstavlja premijerno delo u novoj književnoj ediciji „Sigma“ koju objavljuje Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša. O knjizi će pored autora govoriti Aleksandar Kostadinović, Dragan J. Ristić i Velibor Petković”, pojašnjavaju organizatori.

Nakon predstavljanja knjige premijerno će biti prikazan poetski film „Distrofija bluz – Dnevnik (ne)običnog života“ reditelja Miroslava Mitića. Scenarista filma je i glavni protagonista Aleksandar Vojinović Najjači, kompozicije potpisuje Dejan Ilijić, dizajn Aleksandra S. Ristović, a ilustracije Stevan Mitić. Film je snimljen pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije u produkciji MMD Studija iz Niša.

Foto: NKC

Od 18 sati na kultnom niškom gradskom radiju Fast, sada globalnom i u digitalnom onlajn formatu – sa kosim džepovima, biće premijerno emitovana radio drama Tri u dva – Stevana Bošnjaka. Pored autora ovu radio dramu su realizovali Sanja Krstović, Miki Jović i Nenad Zorić u produkciji Nenada Tančića i redakcije pozorišnog programa Niškog kulturnog centra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com