Društvo

Za školsku slavu pokloni za đake u Čokotu

Nemoguće je zamisliti Srbiju bez Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja, utemeljivača i zaštitnika školstva, diplomatu i državnika. Nemoguće je zamisliti Srbiju bez svetosavlja, jer je ono utkano i neodvojivi je deo srpskog nacionalnog bića. Sveti Sava je oplemenio naše duše vrlinama učenosti, skromnosti, požrtvovanosti, istine, praštanja, pomirljivosti i pravde. Čuvajmo srpski jezik i srpsko pismo. Negujmo delo Svetog Save. Srećan vam veliki školski praznik, poručila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski učenicima, studentima, prosvetnim radnicima i zaposlenima u obrazovanju, vaspitnim i naučnim ustanovama čestitajući im Savindan.

 

„Kada je prosveta u pitanju danas ima puno toga čime možemo da se pohvalimo. Prethodne nedelje praznika i darivanja obradovani su mališani  od Sićeva u GO Niška Banja, preko GO Palilula , GO Medijana. Nema  gradske opštine gde nismo otišli i razgovrali sa roditeljima i nastavnicima i doneli  zaključke da je pojedinim školama potrebna pomoć u obnovi fasada, stolarije, dvorišta. To je pravi primer kako na terenu možemo da saznamo šta direktore škola najviše muči“, kazala je gradonačelnica Sotirovski.

Gradonačelnica je sa svojim sardanicima obišla učenike OŠ „Desanka Maksimović“ u Čokotu i dva isturena odeljenja ove škole koja se nalaze u naselju „9.maj“ i Bubanj Selu. Razgovrala je sa učenicima koje je za Savindan obradovala i poklonima koje je pripremio Grad Niš. Najmlađi učenici nisu krili radost zbog poklona koje su dobili sa nestrpljenjem očekujući da vide šta se u njima nalazi.

Foto: V.P.

Osnovna škola u Čokotu  nije slučajno izabrana. Predstavnicim grada je bilo važno da posete i prigradske škole, a ne samo one koje su u gradskom jezgru, kako bi  videli koje su osnovne potrebe tih škola.

 „Za ovu školu i ovo selo ovo je veliki dan jer smo prošle nedelje dobili rešenje Ministarstva prosvete Republike Srbije da su ostvareni uslovi da se u Bubanj Selu formira odeljenje za pripremnu predškolsku nastavu što je veoma važno  za roditelje dece iz ovog sela u kome će iduće godine biti osam prvaka“, kazali su iz kabineta gradonačelnice Niša.

Osnovna škola „Desanka Maksimović“ je škola sa najvećim brojem isturenih odeljenja, ima  ih osam pored matične škole. Ona je jedna od škola koja će biti u fokusu u smislu poboljšanja uslova nastave u 2022.godini. Cilj  je da i ona deca koja žive u prigradskim naseljima ili na seoskom području imaju jednake uslove za učenje, razvoj i život kao i deca u gradu.

Škola „Desanka Maksimović“ sa isturenim odeljenjima ima 750 učenika. Od osam isturenih odeljenja tri su osmogodišnja i šest četvorogodišnja.

„Školsku slavu proslavljamo tradicionalno, ove godine u nešto izmenjenim uslovima zbog epidemije korona virusa, ali je ideja ostala ista. Da decu upoznamo sa duhom svetosavlja i osnovnim moralnim vrednostima. Organizovana je onlajn priredba i manje priredbe u odeljenjskim zajednicama“, kazao je direktor ove škole Miljan Bojanić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com