Društvo

Za sedam izbegličkih porodica pomoć od 9.000 evra

Sedam izbegličkih porodica koje žive u Nišu dobilo je danas besplatnu pomoć u metarijalu vrednu 9.000 evra za završetak započetih kuća, a ugovore o dodeli pomoći vlasnici kuća potpisali su sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem. Poverenik za izbeglice i migracije grada Niša Boris Nužda rekao je da su na konkurs za dodelu pomoći mogle da se jave porodice koje imaju izbegličkih status ili su ranije imale taj status. On je kazao da se radi o porodicama koje su nekada živele na prostoru bivše Jugoslavije.

“Na konkurs se javilo samo devet porodica, ali dve su odbačene jer se radi o lokalnom stanovništvu. Mali broj prijavljenih verovatno je posledica toga što neki nisu uspeli da prikupe potrebnu dokumentaciju, a za neke je taj postupak prikupljanja dokumentacije suviše komplikovan”, rekao je Nužda.

Prema njegovim rečima status izbeglica ima u Nišu oko 80 lica, a 1.800 do 2.000 lica je nekada bilo u statusu izbeglica, ali i dalje imaju pravo na pomoć posredstvom Komesarijata za izbeglice i migracije.

Nužda je najavio da će ove godine početi gradnja stanova za izbegla lica, tako da će do krova nad glavom uskoro doći još 60 izbegličkih porodica.

Gradska većnica Tijana Djordjević Ilić rekla je da grad ovoga puta nije izdvajao sredstva za nabavku gradjevinskog materijala već je pružio administrativnu pomoć da konkurs za dodelu pomoći bude realizovan. Ona je kazala da je reč o podprojektu regionalnog stambenog projekta koji treba da pomogne stambeno zbrinjavanje izbeglih lica.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com