Društvo

Za Savindan paketići za decu iz hraniteljskih porodica od Grada i opštine Pantelej

Na teritoriji Grada 59 dece je u hraniteljskim porodicama

Deci iz hraniteljskih porodica sa teritorije Niša na Savindan dodeljeni su paketići od Grada i Opštine Pantelej.

Prema rečima Stevana Veselinovića, direktora regionalnog Centra za porodični smeštaj Niš,  ovaj Centar je osnovan za pet upravnih okruga, za Nišavski, Pirotski, Toplički, Jablanički i Pčinjski. Veselinović objašnjava koliko je ukupno hraniteljskih porodica na ovima teritorijama i samu proceduru kako se postaje hranitelj.

 

 

 

“Trenutno imamo 430 hraniteljskih porodica i 650 dece koji se nalaze u hraniteljskim porodicama. Hranitelj se postaje tako što se prvo iskaže zainteresovanost za to, zatim se prijavi preko nadležnog Centra koji je nadležan za opštinu na kojoj hranitelji borave i žive. Nakon prikupljene potrebne dokumentacije, Centar se nama obraća, mi organizujemo 11 radionica za hranitelje, nakon čega se dobija sertifikat i deca budu dodeljena hraniteljima”, objašnjava Veselinović.

Kaže da na teritoriji grada Niša ima 59 dece za koju je zadužen Centar za socijalni rad, Niš, s tim što nisu sva deca u Nišu, nego raspoređena po ovim okruzima.

“Mislim da će ovaj mali gest Grada puno značiti hraniteljima, ljudima koji su se odlučili da pomognu dečici koja nemaju roditeljsko staranje. Na ovaj način pokazujemo odgovornost prema najmlađima, a Savindan jeste dan kada se daruju osnovci, srednjoškolci, pa i akademska zajednica”, kaže Gradonačelnica Dragana Sotirovski

Nataša Stanković, predsednica opštine Pantelej ističe da se Centar za hraniteljstvo i porodični smeštaj  nalazi u zajedničkoj zgradi gde se nalazi i opština Pantelej i da su prve komšije.  Stanković je iskoristila priliku da svim đacima čestita školsku slavu.

“Spremili smo paketiće i za decu za seoskih teritorija, a negde oko 400 deteta je sa teritorije naše opštine koji su uzrasta do 10 godina starosti koji će dobiti paketiće na Savindan”.

Slađana Todorović iz Pasi Poljane kaže da je već sedmoro dece izvele na pravi put i da je nakon pogibilje muža pronašla utehu u ulozi hranitelja.

“12 godina se bavim hraniteljstvom, a osećaj je mnogo lep. Muž mi je poginuo, a ja sam našla utehu u tome da ih čuvam, čuvam iz ljubavi. Oni uzvraćaju ogromnu ljubav. Sedmoro dece sam već izvela na put, svi su sada usvojeni. U kontaktu smo, čak me i obilaze, kazala je Slađana Todorović.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com