Društvo

Za prevoz putnika u Nišu zainteresovane četiri firme i jedan konzorcijum

Na javnu nabavku za prevoz putnika na gradskim i prigradskim linijama na području grada Niša javile su se firme “Niš-eskpres”, “Ariva litas”, “Vulović transport”, “Ćurdić” i konzorcijum koji čine firme “Lasta” i “Strela”, saopšteno je danas u Direkciji za javni prevoz u čijim prostorijama je radila Komisija za javne nabvke.

Za prevoz putnika na linijama iz prvog paketa čija je vrednost blizu osam milijardi dinara, javio se jedino “Niš-ekspres”. Za prevoz na linijama iz drugog paketa čija je vrednost blizu tri milijarde javile su se preostale tri firme i konzorcijum.

Foto: B. Lj.

Direktor Direkcije Milan Milić rekao je da će Komisija rangirati pristigle ponude i izabrati najpovoljnijeg ponuđača.

“Postoji rok žalbe ukoliko ponuđači imaju primedbe na izbor, ali novi prevoznici sa novim ugovorima počeće da voze 1. februara”, rekao je Milić.

On je rekao da je ukupna vrednost poslova javnog prevoza 10,7 milijardi dinara.

Foto: B. Lj.

“Dobićemo kvalitetniji prevoz sa većim brojem polazaka i većim brojem linija. Između ostalog, autobusi na svim linijama gradskog i prigradskog prevoza moraće da budu niskopodni, da imaju rampe za invalide i klima uređaje”, rekao je Milić.

On je rekao da su za nepoštovanje ugovornih odredbi predviđene visoke kazne, a u krajnjem slučaju i raskid ugovora o prevozu.

“Za neuključivanjnje klima uređaja kada je spoljašnja temperatura viša od 25 stepeni Celzijusovih kazna je 100.000 dinara” izjavio je Milić.

Kako je kazao Milić, sa novim prevoznicima biće potpisani ugovori koji će važiti sedam godina, dok Zakon o javno privatnom partnerstvu predviđa rokove od pet do 50 godina.

“Studija o javnom prevozu je pokazala da je optimalni rok za zaključenje ugovor sedam godina jer će prevoznik koji dobije posao u Nišu morati da ovde premesti celu logistiku, da im bazu i servis za održavnje. U cilju smanjenja tih troškova rok zaključenja ugovora je sedam godina”, izjvio je Milić.

On je rekao da je Studija o javnom prevozu odredila i da ovoga puta postoje dva paketa linija, koje kombinuju i gradske i prigradske linije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com