Hronika

Za prebijanje i smrt harmonikaša 11 godina zatvora

Aleksandar Selimović (36) zvani “Blejd” iz Gornjeg Matejevaca osuđen je danas u Višem sudu u Nišu na 11 godina zatvora jer je 3. maja prošle godine pretukao harmonikaša Ferata Asanovića (68), koji je u toku iste noći preminuo zbog zadobijenih povreda.

Selimović je pretukao Asanovića u kafani u Nišu oko 23.00 sati naočigled gostiju i konobarice, a pri tom niko od njih pozvao Hitnu pomoć. Nesrećnog čoveka pronašao je nekoliko sati nakon napada prolaznik i on je pozvao Hitnu pomoć, pa je oko 3.00 sata iza ponoći hospitalizovan u besvesnom stanju, a već oko 6.00 časova je preminuo.

Sudija Višeg suda Aleksandra Mojašević Krstić kazala je da su sud oglašava krivim Selimovića za nanošenje teških povreda,sa smrtnim ishodom, po optužnici Višeg javnog tužilaštva.

Mojašević Krstić je podsetila da je Selimović napao Asanovića bez motiva i povoda.

“Nalazi veštaka pokazuju da je pet, šest udaraca bilo dovoljno da mu se nanesu teške povrede jer je bio staro lice, a prema rečima očevidaca bilo je znatno više udaraca. Pri tom, okrivljeni je zaustavljan, hvatan i upozoravan da može ubiti Asanovića. Teške telesne povrede koje mu je zadao su u uzročno-posledičnoj vezi sa smrtnim ishodom. Blagovoremena pomoć ne znači da bi mu život bio spašen”, kazala je Mojašević Krstić.

Ona je podsetila da je Selimović tokom suđenja priznao da je udarao Asanovića, ali da je sve vreme suđenja krivicu za to što povređenom čoveku nije pružena pomoć prebacivao na druge ljude.

“Postavlja se pitanje zašto niste ostali da vidite kako je povređeni čovek. Postupili ste sa umišljajem, a u alkoholisano stanje u koje ste sami sebe doveli. Iziritirani ste bili nekim postupkom Asanovića prema konobarici, ali smatramo da je motiv bio bezazlen da bi reakcija bila brutalna. U pitanju je i razlika u godinama, da li je Asanović mogao da se brani u odnosu na vašu snagu i mladost”, istakla je Mojašević Krstić.

Kako je kazala Mojašević Krstić, Selimoviću se pritvor produžava do odlaska na osluženje kazne imajući u vidu uznemirenje javnosti time što je pretukao čoveka u kafani, pred više lica.

Zamenik Višeg javnog tužioca, u završnoj reči na glavnom pretresu, tražio je za Selimovića zatvorsku kaznu od 10 godina, a advokat Stanimir Đurić zatražio je da njegov klijent bude osuđen za nanošenje lake telesne povrede.
Asanović je pred sudom izjavio da nije imao motiv i nameru da ubije nekog.

„U kafanu sam došao da je napijem, a ne da ubijem nekoga, pogotovo ne starijeg čoveka. Žao mi je što sam podigao ruku, pomoć je mogao da pozove bilo ko iz kafane. Žao mi je što niko to nije učinio, zaključali su objekat i otišli kućama“, izjavio je Selimović.

Nesrećni harmonikaš je poslednjih meseci živeo u Prihvatilištu za odrasle jer nije imao novca za kiriju. Bio je poznat kao ulični svirač godinama prvi dočekivao svatove ispred Kuće za venčanje. Živeo je od tog od toga, kao i od bakšiša koji bi mu davali gosti u kafanama u Nišu u koje je svraćao i svirao.

Feratov otac, Ćazim Asanović bio je takođe bio muzičar, a ubijen je i opljačkan u oktobru 2001. godine. Razbojnici koji su to učinili do danas nisu pronađeni.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com