Hronika

Za prebijanje harmonikaša tužilaštvo traži 10 godina zatvora, advokat ne više od jedne godine

Suđenje Aleksandru Selimoviću (35) iz Donjeg Matejevca kraj Niša okrivljenom za smrt harmonikaša Ferata Asanovića (68) nastavljeno je danas pred Višim sudom u Nišu završnim rečima tužilaštva i odbrane okrivljenog.

Zamenik Višeg javnog tužioca zatražio je za Selimovića zatvorsku kaznu od 10 godina, a advokat Stanimir Đurić zatražio je da njegov klijent bude osuđen za nanošenje lake telesne povrede ili eventualno da bude osuđen za tešku telesnu povredu bez smrtnog ishoda za koju je zaprećena kazna od šest meseci do godine dana.

Selimović je brutalno pretukao Asanovića 3. maja prošle godine u kafani u Nišu oko 23.00 sati naočigled gostiju i konobarice, a pri tom niko nije pozvao Hitnu pomoć. Nesrećnog čoveka pronašao je nekoliko sati nakon napada prolaznik i on je oko 3.00 sata iza ponoći hospitalizovan u besvesnom stanju, a već oko 6.00 časova je preminuo.

Zamenik Višeg javnog tužioca Goran Bursać rekao je na današnjem ročištu da je tokom sudskog postupka nesumnjivo dokazano da je Asanović preminuo zbog povreda koje mu je naneo Selimović, tako da treba da bude osuđen za nanošenje teških telesnih povreda sa smrtnim ishodom.

„Te večeri u kafani došlo je do brutalnog premlaćivanja Ferata Asanovića od strane Selimovića koji mu je naneo više desetina udaraca i povrede od kojih je preminuo. U vreme događaja, Ferat je imao 68 godina a Selimović 35, bio je u punoj snazi i formi, dosta fizički jači od njega, tako da Ferat nije imao šansu da pruži bilo kakav otpor pri ovom brutalnom napadu“, rekao je Bursać.

On je kazao da veštak sudske medicine jeste rekao da je postojala mogućnost da pravovremeno ukazana lekarska pomoć spasi život Asanoviću, ali po Bursaćevim rečima, on ni u jednom trenutku nije rekao da bi se to sigurno i desilo. Advokat Stanimir Đurić osporio je navode tužioca i istakao da je veštačenjem dokazano da bi Asanović preživeo da mu je blagovremeno ukazana lekarska pomoć.

„Veštak nije mogao da utvrdi koje je povrede Selimović naneo Asanoviću do 23 sata, dok su bili u kafani. Mi ne znamo da li je možda on i nakon tog vremena zadobio neku povredu. Smatram da dokaza ima samo za nanošenje lakih telesnih povreda, ali opreza radi, ako sud prihvati može da ga proglasi krivim za nanošenje teških telesnih povreda, ali bez smrtnog ishoda“, istakao je Đurić.

Na prethodno održanom ročištu svedočio je veštak niškog Zavoda za sudsku medicinu dr Stevan Todorović koji je tada rekao da postoji velika verovatnoća da bi smrtni ishod bio sprečen da je je Selimović ranije bio hospitalizovan, ali da to niko sa sigurnošću ne može da kaže.

„Povreda koju je Selimović imao sama po sebi nije bila opasna po život. Da je oštećeni oko 23.30 časova pregledan, da su povrede ranije lokalizovane moguće da bi mu medicinska pomoć pomogla. Ovakva povreda sama po sebi nema smrtni ishod. Selimović je pregledan na skeneru, pa je upućen na kontrastno snimanje, ali je preminuo bez utvrđivanja povrede krvnog suda na vratu i određivanja adekvatne terapije“, rekao je dr Todorović.

Podsetimo, osumnjičeni i njegova žrtva su zajedno proveli veče u jednoj niškoj kafani. Ferat je svirkom na harmonici i pesmom zabavljao goste, a Selimović mu je naručivao pesme i plaćao.

Kada je oko ponoći odlučio da prekine sa muzikom jer se požalio da je umoran, to se nije dopalo Selimoviću koji ga je napao. Najpre mu je polomio harmoniku, a potom pretukao naočigled gostiju i zaposlenih u kafani. Niko od gostiju i zaposlenih u kafani nije pozvao Hitnu pomoć ili pokušao da pomogne nesrećnom čoveku.

U besvesnom stanju pronašao ga je slučajni prolaznik i pozvao Hitnu pomoć, ali je ubrzo preminuo u Kliničkom centru.

Selimović se pred sudom branio da je muzičara samo išamarao i da je bio živ kada je otišao iz kafane, te da bi smrtni ishod bio sprečen da su ljudi iz kafane pozvali Hitnu pomoć.

„Nije mi pružena prilika da izjavim saučešće porodici pokojnog. Nisam imao motiv i nameru da ubijem nekog. U kafanu sam došao da se napijem, a ne da ubijem nekoga, pogotovo ne starijeg čoveka. Žao mi je što sam podigao ruku, pomoć je mogao da pozove bilo ko iz kafane. Žao mi je što niko to nije učinio, zaključali su objekat i otišli kućama, rekao je Selimović.

Sestra nastradalog Ferata, Zumbula Asanović, ispratila je njegovo obraćanje psovkama, nakon čega je udaljena iz sudnice. Ferat je dugo godina živeo u niškom naselju Stočni Trg dok je poslednje dane proveo u prihvatilištu za socijalno ugrožene osobe. Nišlije ga pamte kao harmonikaša koji je godinama svirao mladencima ispred Kuće za venčanje. Sudija Višeg suda Aleksandra Mojašević najavila je da će presuda Selimoviću biti izrečena 12. aprila.

Ona je na današnjem ročištu odbila predlog odbrane za ukidanje pritvora okrivljenom. Krivični zakonik za krivično delo nanošenja teških telesnih povreda sa smrtnim ishodom predviđa 12 godina robije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. AKO IOLE IMA LJUDSKOSTI I MORALA ADVOKAT STANIMIR DJURIĆ, NIKAKO NEBI TRAZIO ZA OVAKAV GNUSNI ČIN UBISTVA GODINU DANA ZATVORA!? OVIM NAČINOM KAO DA OBEZVREDJUJE ZRTVU, KAO DA NASTRADALI ČOVEK MANJE VREDI! SRAMNO JE TO, I NE POSTOJI OPRAVDANJE ZA UBISTVO, PA GOSPODIN UBICA BIO LUD, PIJAN ILI NE ZNAM KAKAV!

    1. Па адвокат је, шта очекујете. Циљ му је да спаси клијента и на томе заради. Он је људскост и морал оставио иза себе тиме што је одлучио да постане адвокат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com