Ekonomija

Za pravno lice koje prekrši zabranu “Ne zovi”, novčana kazna 50.000 dinara

Od 5. januara ove godine počeo je sa radom registrar "Ne zovi".

Potrošači koji ne žele da ih trgovci uznemiravaju  pozivima i porukama u kojima nude određene usluge i proizvode, sada mogu podneti zahtev za upis u registrar “Ne zovi”.

Postupak podnošenja je veoma lak. Upis pojedinog broja u registar “Ne zovi” može da zatraži samo korisnik telefonskog broja, dok će sam zahtev moći da se podnese, elektronskim putem ili podnošenjem zahteva u poslovnim prostorijama operatora.

Potrošač koji podnosi zahtev svom operatoru radi upisa telefonskog broja u registar, ne dostavlja svoje lične podatke, jer oni  pribavljeni u trenutku zaključenja potrošačkog ugovora.

Trgovac koji nudi proizvode i usluge na gore navedene načine je sad u obavezi da pre poziva potencijalnog kupca proveri da li je broj koji će pozvati upisan u Registar Ne “Zovi”. Ukoliko i pored potvrde o upisu u registrar “Ne zovi”, trgovac pozove ili pošalje poruku potencijalnom kupcu, isti ga može prijaviti tržišnoj inspekciji. Novčana kazna za pravno lice koji načini ovaj prekršaj iznosi 50.000,00 dinara.(član 188,stav 1 tačka 12  Zakona o zaštiti potrošača), kažu za Niške Vesti u Centru za zaštitu potrošača FORUM.

Registrar “Ne zovi” će se voditi pri Regulatornom telu za elektronske komunikacije i poštanske usluge RATEL. Provera brojeva telefona upisanih u ovaj registrar omogućena je na internet stranici ovog tela.

Obrazac zahteva za upis u registar, potrošači mogu preuzeti na zvaničnom sajtu FORUM-a, ili lično preuzeti u našoj kancelariji radnim danima od 09 do 14 časova, u Centar za zaštitu potrošača FORUM, Cara Dušana 54, Dušanov bazar, lokal 220.

Obrazac OVDE
Zvanično obaveštenje Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine OVDE 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com