Društvo

Za polomljene znakove milioni “iz džepova Nišlija”

Prošle i ove godine postavljeno je više od 1400

Poslednjih nedelja povećan je broj saobraćajnih nezgoda sa tim i veći je broj oštećenih znakova signalizacije na ulicama u Nišu. Iz Parking servisa navode da će sanirati nedostatke u najkraćem mogućem roku.

Parking servis radi na otklanjaju kvarova u gradu kako veritaklne, tako i svetleće signalizacije., poslednjih dana imaju pune ruke posla.

Zbog nepoštovanja propisanih saobraćajnih pravila, uglavnom nastaju oštećenja koja su u gradu sve uočljivija.

“U poslednje vreme evidentiran je povećan broj nezgoda u kojima dolazi do oštećenja saobraćajne signalizacije, kako vertikalne tako i svetleće. Jedan od uzroka može biti i  popuštanje mera i produženi rad ugostiteljskih objekata. Povećanom broju nezgoda doprinosi i nepoštovanje ograničene brzine kretanja ili  nepoštovanje saobraćajne signalizacije”, rekli su Niškim Vestima iz Parking servisa.

U prethodnom periodu oštećeni su semaforski stubovi i lanterne na raskrsnicama: Kneginje Ljubice-Generala Milojka Lešjanina, Studenička kao i na raskrsnici Bulevara cara Konstantina i II Nišavska kod broja VI.

“U što kraćem roku otklonićemo načinjenu štetu  a obezbedićemo i normalno funkcionisanje svih semaforskih raskrsnica kako ne bi bila ugrožena bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju. Efikasnosti u radu (provera ispravnosti rada kao i otklanjanje nedostataka nastalih oštećenjem) doprinosi i 24-očasovno dežurstvo iskusnih  radnika koji rade na održavanju semaforskih raskrsnica”, rekli su u Parking servisu.

Kako navode iz Parking servisa, nedostaci nastali oštećenjima će uskoro biti dopunjeni.

“JKP “Parking servis”- Niš se trudi da u što kraćem roku otkloni sve nedostatake nastale u saobraćajnim nezgodama. Prioritet imaju semaforske raskrsnice. U slučaju oštećenja vertikalne signalizacije prvo se pristupa otklanjanju nedostataka u centralnoj gradskoj zoni i to “obavezno zaustavljanje “ i “pešački prelaz” kao i znakova u zoni škole.

Referenti katastra svakodnevno obilaze gradske saobraćajnice pa se nedostaci na vertikalnoj signalizaciji evidentiraju (nedostaci u smislu oštećenja saobraćajnih znakova- nalepnice, sprej i sl. ili zamena saobraćajnih znakova koji nisu u skladu sa važecim Pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji ) i pristupa se  otklanjanju u što kraćem roku.

Iz niškog Parkng servisa kažu da je u toku i postavljanje saobraćajne signalizacie na pružnim prelazima koju treba uskladiti sa novim Pravilnikom o SS, a sve u cilju povećanja bezbednosti. Oni dodaju da je u toku leta planiran je obilazak i provera signalizacije u zonama škole,  kako bi se blagovremeno obnovila signalizacija i  spremno dočekala nova školska godina.

Foto: Parking servis Nis

U toku protekle godine oko 700 novonabavljenih saobraćajnih znakova je postavljeno. Prelazi na kružnim tokovima se obeležavaju i debeloslojnom plastikom.

“Vrednost javne nabavke saobraćajnih znakova za prošlu i tekuću godinu je oko 3.500.000 dinara. U toku prošle godine postavljeno je preko 1000 saobraćajnih znakova od kojih je skoro 700 novo. U tekućoj godini postavljeno je preko 400 saobraćajnih znakova od kojih je više od polovine novih. Uglavno se radi o znakovima za zone škole, pružne prelaze, ograničenje brzine, označavanje pešačkih prelaza, obavezno zaustavljanje, znakovima za kružne tokove i dr”, precizmi su iz Parkng servisa.

U toku je obeležavanje horizontalnih oznaka na gradskim saobraćajnicama (linije, pešački prelazi, biciklisticke staze), s tim da prioritet ima plava zona, a nakon toga ce biti obeležene i ostale saobraćajnice ka obodnim delovima grada. Obeležavanje se vrši bojom za puteve, ali i debeloslojnom plastikom.

I dok Nišlije “plaćaju” uništene znakove čak 3,5 miliona dinara, ko to treba da sačuva gradsku imovinu – ako ne mi sami?

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com