Društvo

Za personalne asistente i lične pratioce grad izdvojio 41 milion dinara

Kako bi se položaj osoba sa invaliditetom u Nišu unapredio i poboljšao i ove godine otvoren je konkurs za sve kojima je potrebna usluga personalnog asistenta i ličnog pratioca, kaže  Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša i dodaje da su, kada je u pitanju personalna asistencija, ispoštovani svi rokovi predviđeni odlukom Uprave za dečiju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu.

“Građani se već prijavljuju za ovu uslugu sa odgovarajućom dokumentacijom  opravdanosti pruženja usluge persaonalne asistencije tako da tu  neće biti kašnjenja. Imamo i dovoljno sredstava u budžetu na ovoj poziciji.  Javni poziv za lične pratioce biće raspisan maja”, kaže Dušica Davidović.

Dodaje da je Grad Niš prošle godine finansirao 40 personalnih asistenata, a toliko  će ih biti angažovano i ove godine.

“Polemika se javlja samo oko pitanja ko ima pravo na 4 sata usluge persalnog asistenta, a ko na 8 sati. O tome će konačna odluka biti doneta na osnovu medicinske dokumentacije koja bude priložena i broja članova u porodici, odnosno mogućnosti da neko iz porodice pomogne tim osobama i o tome će odlučivati Komisija”, kazala je Davidović.

Prema njenim rečima u budžetu grada Niša izdvojen je 31 milion dinara za personalne asistente i 10 miliona za lične pratioce.

“To su savim dovoljna sredstva da pokrijemo angažovanje i personalnih asistenata i ličnih pratioca. Ukoliko se javi veći broj ljudi kojima je neophodna jedna o dove pomoći, rebalansom budžeta uvek možemo da preusmerimo sredstva, ali do sada nikada nije bilopotrebe za tim”, kaže Davidović.

Za sledeću godinu, najavila je ona, planira se uvođenje, možda, i usluga pedagoških asistenata.

“Pedagoški asistenti su neophodni kada su pitanju deca školskog uzradsta.Smatram da su to lica  koja bi bila prisutna u samoj nastavi sa detetom i to bi bio pravi program inkluzivnog obrazovanja”, ističe Davidović.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com