# IstaknuteEkonomija

Za odgovore ranije pet dana, sada 10 minuta – Otvoren Energetski info-centar

Projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) „Bolja energija“ i Grad Niš, uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike, otvorili su danas Energetski info- centar u Nišu u kome će građani moći da se informišu o merama koje mogu da preduzmu u cilju smanjenja potrošnje energije i subvencijama koje država nudi za povećanje energetske efikasnosti u porodičnim kućama i stanovima.

Grad Niš je primer dobre prakse gde će građani na jednom mestu moći da se informišu o subvencijama koje idu i do 65 odsto vrednosti investicije za unapređenje energetske efikasnosti, zahvaljujući kojim mogu da smanje potrošnju električne i toplotne energije, rekao je državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Stefan Srbljanović.

„Prethodne godine je uz podršku Ministarstva gotovo 300 domaćinstava u Nišu dobilo subvencije dok će se novi javni poziv raspisati početkom oktobra. Ovo je drugi Energetski info-centar koji se otvara posle Kule, a sledeće nedelje otvorićemo još jedan u Priboju. Sve veći broj gradova i opština prepoznaje značaj ulaganja u energetsku efikasnost i daje podršku građanima da dođu do subvencija kako bi energetski unapredili svoja domaćinstva”, rekao je Srbljanović.

„Kroz ove info-centre građani će doći do informacija koji su im potrebne kada razmišljaju o ulaganjima u energetsku efikasnost Za odgovare je ranije građanima bilo potrebno 5 dana, sada to mogu da završe za 10 do 15 minuta“, rekao je Hadžime Tojofuku, savetnik za saradnju sa privatnim sektorom misije USAID-a u Srbiji koji je najavio otvaranje novih info centara širom Srbije.

Lena Bratić, direktora projekta „Bolja energija“, rekla je da su građani i lokalne samouprave najvažniji za energetsku tranziciju.

Foto: Niške Vesti/ Vodeničarski

„Srećna sam što smo dosli do trenutka da u Gradu Nišu otvaramo Energetski info centar, zato što su građani i lokalne samouprave ključni za energetsku tranziciju. Energetski info centri na usluzi su građanima da im pruže informacije o subvencijama, a zatim da im kroz digitalne alate pruže informacije o povratu investicija i smanjenju troškova, što će im olakšati proces donošenja odluka u investiranje u energetsku efikasnost”, rekla je ona.

Gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović rekao je da bez energije i čiste životne sredine nema kvalitetnog života.

„Razmislite o sledećem podatku, za 15 minut

a Sunce nam pošalje energiju koja je čovečanstvu dovoljna za celu godinu. Ako bi se mudro koristila ova energija, mnoge energetske probleme bismo rešili. Zato danas u Nišu otvaramo info-centar o energetskoj efikasnosti. Od danas naše Nišlije mogu da se informišu o tome kako treba racionalno koristiti energiju i kako u većoj meri koristiti obnovljive izvore energije. Svaki pojedinac je bitan u štednji energije”, rekao je on.

Energetski info kutak nalazi se u Jedinstvenom upravnom mestu (JUM) u prizemlju zgrade Gradske uprave u ulici Nikole Pašića br. 24. Radno vreme je od 7.30 do 15.30 svakog radnog dana.

Foto: Niške Vesti/ Vodeničarski

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com