Hronika

Za nesreću kod Međurova vozač ostaje osam godina u zatvoru

Vrhovni kasacioni sud odbacio je kao nedozvoljen zahtev za zaštitu zakonitosti protiv pravosnažne presude Apelacionog suda u Nišu kojom je Milan Zdravković (33) iz aleksinačkog sela Nozrina osuđen na osam godina zatvora zbog udesa na pružnom prelazu u Donjem Međurovu.

Nesreća na pružnom prelazu dogoadila se 21. decembra 2018. godine kada se autobus “Nišekspresa” kojim je upravljao Zdravković sudario sa vozom.

Tom prilikom je poginulo osam putnika iz autobusa, a teško ili lakše je povređeno njih 30.

Osnovni sud u Nišu je Zdravkovića 3. marta prošle godine oglasio krivim i izrekao mu najstrožu kaznu predviđenu za delo za koje se teretio a odlučujući o njegovoj žalbi, Apelacioni sud je potvrdio prvostepenu odluku.

Zdravkovićev advokat Predrag Tomović je protiv ove odluke izjavio zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom kasacionom sudu sa predlogom da se presuda ukine i predmet vrati na ponovno odlučivanje bilo Osnovnom bilo Apelacionom sudu ili da njegov klijent bude oslobođen ili mu bar bude izrečena blaža kazna.

Tomović je u pravnom leku naveo da je u postupku protiv Zdravkovića povređen zakon jer nije uzeto u obzir da su do nesreće doveli ne samo propusti vozača autobusa već i mašinovođe, upravljača puta i Železnice. Ukazao je da je do nesreće došlo na neobezbeđenom pružnom prelazu te da mašinovođa nije ispoštovao protokol za takve situacije, nije davao zvučni signal odnosno prekoračio je dozvoljenu brzinu. Iz tog razloga smatrao je da je zakon povređen i u pogledu visine kazne koja je Zdravkoviću izrečena.

“Pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, odnosno povreda zakona iz člana 440. Zakonika o krivičnom postupku nije predmet razmatranja od strane Vrhovnog kasacionog suda u postupku po zatevu za zaštitu zakonitosti, dakle nije dozvoljen razlog za podnošenje ovog vanrednog pravnog leka zbog čega je zahtev za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog Milana Zdravkovića ocenio kao nedozvoljen” naveo je Vrhovni kasacioni sud.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com